Opinió

Una mica més sobre l’escut de Cambrils

http://w110.bcn.cat/portal/site/ArxiuMunicipal/

L’arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), una de les figures més destacades del modernisme català, va dedicar els darrers anys de la seva vida a completar diversos manuscrits sobre història i heràldica catalana. Aquest interès que ja venia de lluny es va concentrar en l’obra Armorial històric de Catalunya, estudi que compila més de quatre mil escuts heràldics de l’antiga noblesa catalana, des dels seus orígens fins al segle XVI. Retirat a Canet de Mar a causa d’una greu malaltia, va acabar aquest treball el novembre de 1921 i malgrat haver rebut el premi Martorell l’any següent, l’obra resta inèdita des d’aleshores però consultable des de la web de l’Arxiu Municipal de Barcelona. Consta de sis volums i el darrer porta el títol Escuts d’institucions civils, ciutats i viles que els tingueren especials.
Si consultem el llibre de manera electrònica trobarem reproduïts, a la làmina catorze, dos escuts de Cambrils indicant també la font on van ser localitzats. El número 3 reprodueix el segell de placa usat per la cort del batlle de la vila l’any 1403, formaria part de la documentació dipositada a l’arxiu reial, actualment anomenant Arxiu de la Corona d’Aragó. El segell número 4 és posterior, datat el 1568, formaria part de documentació conservada al mateix Arxiu Municipal de Barcelona. Reprodueixo en aquesta mateixa pàgina els dos escuts tal com Domènech i Montaner els va dibuixar, però hem de tenir en compte que els originals ben segur que no tenen color, al tractar-se de segells monocromàtics estampats sobre paper.
Diversos autors han parlat sobre els orígens i les diverses transformacions que ha patit l’escut de Cambrils. A vegades fins i tot aquest tema ha estat motiu de controvèrsia al afegir-li ornaments superflus com lleons o motius florals. El cronista local Josep Salceda i Castells va dedicar a aquesta qüestió dues “Estampes cambrilenques” l’any 1972 intentant aportar-hi rigor històric i va arribar a dues conclusions, que el nombre de barres de l’escut de Cambrils són quatre i que els lleons que actualment el subjecten a banda i banda són un ornament superflu del qual aleshores ja suggeria desprendre-se’n. Són conclusions que comparteixo plenament, només hem de veure quin traç té l’escut més antic de Cambrils reproduït per Domènech i Montaner al seu armorial: són quatre barres i un gos a sobre; ni corones, ni lleons, ni faixes blaves com a fons del nostre ca (gos); un escut fàcil i senzill font d’inspiració del que hauríem de tenir actualment.
Al marge d’aquestes opinions, m’agradaria destacar alguns aspectes inèdits que aporta el segon escut de 1568. Si bé caldria intentar trobar l’original a l’arxiu corresponent i veure si realment concorda amb el dibuix que fa Domènech i Montaner, fins ara no havia vist una reproducció clara d’aquest. En trobem una de molt semblant de l’any 1590 reproduïda al llibre Silografia catalana de F. de Segarra però reproduïda de manera molt deficient. L’escut es divideix en dues parts i el gos descansa sobre les barres acompanyat d’una creu, que em recorda molt a l’escut de la Corona Catalana-Aragonesa que presideix el portal del Carrer Major de Cambrils, datat l’any 1587. Ambdós escuts són cronològicament propers, aquest últim curiosament també incorpora una creu sobre la corona.
Ben segur que aquest no serà l’últim cop que es parli sobre l’escut de Cambrils, però he intentat aportar una mica més d’informació al tema i, si més no, constatar que malgrat ser un tema molt estudiat, els lleons continuen acompanyant el nostre gos amb la manca d’una explicació clara de per què hi apareixen. A la web de l’Ajuntament de Cambrils podeu buscar el logotip actual, que confirma de manera oficial la seva presència i sembla que de moment han fet parada i fonda, a no ser que algun dia el partit animalista ens doni una sorpresa.

Destacat: “Josep Salceda i Castells va dedicar a la qüestió de l’escut dues ‘Estampes cambrilenques’ l’any 1972 intentant aportar-hi rigor històric”

peu foto: Escuts reproduïts al volum VI d’“Armorial històric de Catalunya”, obra inèdita de Lluís Domènech i Montaner