Opinió

Climes del món: classificació climàtica de Köppen

El primer grup de la classificació climàtica de Köppen que trobem és el A (càlid/tropical) el qual significa que totes les zones de grup A tenen temperatures mitjanes mensuals iguals o superiors als 18ºC. Aquest mateix grup el subdividim en tres grups en funció de la precipitació: el f que significa precipitacions constants durant tot l’any, el m que també té precipitacions constants excepte algun mes sec i algun mes amb pluges més fortes i el w en el qual els hiverns són secs.
És així com trobem tres subàrees climàtiques:
•    Af: equatorial, on les precipitacions són iguals o superiors als 60 mm mensuals, per tant, són àrees càlides i humides durant tot l’any i sense estacions. Aquesta es troba a l’equador fins als 10º de latitud i fins als 25º en zones costaneres orientals. La conca amazònica, la conca del Congo o part de la zona Indomalaia de l’Àsia hi trobem aquesta tipologia climàtica.
•    Am: monsònic, càlid tot l’any amb una estació seca curta però seguida d’una d’humida amb fortes pluges (els monsons). Aquesta tipologia la trobarem sobretot al sud-est asiàtic, com Tailàndia i Indonèsia.
•    Aw: sabana, és un clima càlid tot l’any amb una estació seca. Apareix conforme ens allunyem de l’equador, a continuació de la zona Af. Cuba, zones del Brasil, de l’Àfrica tropical i gran part de l’Índia tenen aquest clima.
Aquest mes ens hem endinsat en la primera tipologia climàtica, que correspon a la més càlida i humida. El següent mes detallarem els climes desèrtics i secs.

Resum climatològic febrer
Un febrer càlid
Aquest febrer s’ha considerat un mes càlid, amb una temperatura mitjana mensual d’11,8ºC, una temperatura que ha sobrepassat 2,5ºC respecte al febrer del 2015. La mínima es va registrar el dia 21 amb -1,1ºC, pel pas d’un front que portava aire fred i que va fer baixar notòriament les temperatures. Per altra banda, la temperatura màxima es va registrar el dia 13 amb 23,7ºC, per l’entrada d’un flux de ponent que va fer pujar les temperatures i va portar també precipitacions per tot Catalunya.
La precipitació acumulada durant el mes de febrer ha estat de 34,6 mm, a causa del pas de diferents fronts. El primer, durant els dies 6 i 7 amb el pas d’un front atlàntic. El següent va ser protagonitzat per una baixa al nord de les illes Britàniques que va configurar l’entrada d’aire de ponent, humit, portant precipitacions generalitzades al nord de la península Ibèrica. Per últim, en els darrers dies del mes es van acumular més de 25 mm i sobretot al llarg del dia 27, a causa de l’afectació d’una pertorbació procedent de l’Atlàntic, que va causar també l’enfarinada de les muntanyes prelitorals.
El vent ha protagonitzat diferents episodis forts durant aquest mes, especialment cal destacar el del 29 de febrer, en què es van arribar a ràfegues superior als 70 km/h i amb una clara component dominant de NW.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).