Opinió

Endavant les atxes

El procés d’independència continua donant sorpreses com la sortida del galimaties provocat pel resultat del 27-S. L’arribada a l’acord final es va allargar excessivament, va resultar agònica, i la ciutadania altre cop va tornar a copsar que el nivell d’unanimitat que es veu a les mobilitzacions al carrer estan lluny de les moquetes del Parlament. De tots els escenaris possibles, en vam sortir amb el menys dolent, tant per a la CUP com per a CiU. I és important que prenguem consciència d’això, en un procés polític enormement complex i difícil sovint ens haurem d’acontentar si el resultat suposa continuar endavant. Les desqualificacions entre independentistes sí que ens haurien de fer reflexionar a tots, l’únic que van fer és provocar la satisfacció de sinistres personatges com J.M. Aznar a qui segur que se li va glaçar el bigoti amb el resultat final.
Si viurem una desconnexió o una fallida dels ploms perquè Espanya tanca l’aixeta i la classe política no està a l’altura, està per veure. Fa uns anys que la incertesa és una normalitat de l’actualitat catalana. I això és bon senyal, perquè vol dir que encara estem a temps de posar a la taula moltes coses que volem canviar i oblidar per sempre més en un nou país que ja estem construint. Entre d’altres em refereixo a la prodigiosa “repartidora de càrrecs” que s’ha donat com a resultat de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP. Veure nomenats segons quins polítics que han fet del seu càrrec un modus vivendi durant anys, mentre esforçats voluntaris organitzaven referèndums ciutadans, empaperaven de groc mobiliari urbà o s’encarregaven d’omplir autobusos per anar a manifestacions. I aquí és quan em vull referir al que he copsat des de fa temps entre l’activisme independentista cambrilenc. Concentracions de tot tipus, punters gegants, gigaenquestes... Costa molt trobar-hi regidors/es de CiU. Entenc (o no) que en l’anterior legislatura els devia costar demostrar el seu independentisme per una conjuntura de pacte de govern, però ara mateix resulta força paradoxal.
Em recordo molt bé del que em van explicar testimonis de l’Assemblea de Catalunya de Cambrils, quan un cop es va instaurar l’actual monarquia parlamentària es van repartir càrrecs i es van oblidar dels que havien participat activament i s’havien arriscat a les mobilitzacions per aconseguir una democràcia. Relat que coincidia amb les paraules de Lluís M. Xirinacs abans de la presentació del reportatge de la Revista Cambrils sobre l’Assemblea de Catalunya el 2001. La Transició o Segona Restauració Borbònica actua d’una enorme lliçó històrica pel moment que viu el país. Torno a recordar que el procés no és simplement una qüestió de banderes, sinó de democràcia. No acceptarem que l’estelada tapi les vergonyes d’un sistema corrupte que volem veure desaparèixer. Aquest és el motiu que ha de fer ampliar el suport a la independència per guanyar definitivament. L’historiador Josep Sánchez Cervelló explicava que quan va portar el seu pare per primer cop a una manifestació, l’home s’hi va sentir tan a gust que va voler repetir. La nova classe política que s’està configurant ha de ser conscient d’això i que l’era internet ha revolucionat el control de la informació. Els Puigdemont, Junqueras i Gabriel han de tenir present que ara és el moment de ser fidels al poble. Endavant les atxes!

Destacat: . No acceptarem que l’estelada tapi les vergonyes d’un sistema corrupte que volem veure desaparèixer