Opinió

“No fue tu culpa, era una puta, lo hiciste bien”

Els antics romans gaudien d’uns sagnants espectacles de masses com les lluites de gladiadors o les curses de cavalls. Era un elaborat mitjà de control de la plebs per part del poder; alhora, la púrria Es podia desfogar i treure els seus instints més baixos als estadis.
Han passat dos mil anys però els comportaments col•lectius semblen haver evolucionat molt poc. Allò del pa i circ de la Roma clàssica continua sent una cosa ben actual.
Si analitzem els programes televisiu de major èxit entre els telespectadors, no trobem sèries intel•ligents, documentals bons o pel•lícules de qualitat. Els rànquings d’audiència són ocupats per vomitius programes d’ínfima qualitat que només cerquen allò morbós, escandalós i, sobretot, estimular les passions més vergonyoses de l’espectador.
En el món del futbol, la incapacitat d’evolucionar culturalment o moralment respecte d’aquella patuleia que omplia el Colisseu, també resulta molt inquietant. Els comportaments i càntics racistes, vexatoris i humiliants que es poden percebre en els camps diuen ben poc a favor de la nostra condició humana. Emparats en l’anonimat del grup, uns quants descerebrats o infrahumans treuen bilis a cor què vols. I malauradament no són casos aïllats o episòdics. Des de llençar plàtans al mític porter senegalès dels vuitanta Tommy N’Kono, cosa que feien els simpàtics (sic) Boixos Nois a la darrera banana que va menjar-se Dani Álvez al Madrigal, han passat una pila d’anys; però els capteniments col•lectius encara no han superat l’etapa de la prehistòria.
Durant el passat gener, el seguici de partits entre el Barcelona i l’Espanyol ha significat un escàndol considerable i no pas per les evolucions del joc. Uns càntics amb un evident mal gust dirigits a Shakira, la dona de Gerad Piqué, i contra el seu fill (“Shakira es una puta” i “Milan, muérete”) van ser corejats a Cornellà. En el partit de tornada de la Copa del Rei, els amables i civilitzats ultres de l’anomenada Curva van palesar la seva manca de llums amb unes quantes pancartes per reblar el clau del seu argumentari. Per un costat, la cantant colombiana tornava a ser protagonista: “Shakira es de todos”; per altra, “Pau, tu pie nos señala el camino”. Aquí, a part de mostrar una clara incitació a la violència (Pau, porter del club periquito havia tingut un comportament molt antiesportiu trepitjant, expressament, el peu de Messi en el partit d’anada) aquella tropa de prehomínids mostrava una nul•la creativitat. Simplement, havien copiat la famosa pancarta dels Ultra Sur del Madrid amb el dit a l’ull de Mourinho a Tito Vilanova.
Dissortadament, aquests penosos exemples no són excepcionals ni els més greus, la qual cosa palesa que la maduresa de la nostra societat encara resulta una assignatura pendent.
El mes de maig de 2013, el golejador Rubén Castro, la figura estel•lar del Real Betis Balompié, era detingut pels carrers de Sevilla acusat de maltractar amb cops de puny i bufetades la seva parella. El cas és que hi ha oberta una causa penal contra aquest jugador amb petició de pena de presó per la Fiscalia. Tanmateix, els ultres del Betis ja han donat el seu veredicte: “Rubén Castro, alé, no fue tu culpa, era una puta, lo hiciste bien”. Els càntics proferits al Benito Villamarín el dia 8 de febrer de 2015 no requereixen cap interpretació; una fefaent apologia de la violència masclista.
L’entranyable TVE dels anys setanta, aquella del blanc i negre amb la carta de ajuste va emetre una campanya per fomentar el civisme al futbol. Les imatges eren simpàtiques i eloqüents. Un pare de família esdevé un troglodita a les grades i aquelles imatges de mal educat arriben al gran públic; en el transport públic tothom se’l mira inquisitivament. Ell resta tot capcot mentre el seu fill li etziba: “¡Qué bochorno, papi!”.
Caldria recuperar aquella cívica campanya “Contamos contigo” per apartar per sempre dels camps de futbol els blasmables comportaments, més escaients dels amfiteatres de l’Imperi Romà que d’una societat del segle XXI.