Opinió

Vent de llevant...

Aigua al davant? Doncs sí, aigua, vent i temporal marítim. Això és el que porta el llevant, un vent fresc i fort de l’est que dóna lloc a les llevantades que afecten les costes catalanes, valencianes i balears.
El mes de març, l’ha protagonitzat una llevantada que va afectar a partir del dia 19 i 20, persistent durant sis dies. És per això que he volgut centrar l’article d’aquest mes en aquest fenomen.
Les llevantades es desenvolupen al Mediterrani occidental fruit de la temperatura relativament elevada del mar (sobretot a la tardor) i de les condicions físiques (el relleu) que ajuden al creixement d’una borrasca. Aquesta creix i comença a girar en sentit antihorari (tota borrasca gira en sentit antihorari, i l’anticicló en sentit horari, a l’hemisferi nord) aportant fluxos de vents humits de mar cap a terra (d’est a oest). Com més activa sigui la borrasca, més afectació tindrà al litoral i prelitoral. Algunes llevantades són persistents perquè queden alimentades contínuament per l’evaporació de l’aigua del mar escalfat fins al seu desgast amb el pas dels dies.
Les principals conseqüències, amb més o menys intensitat en funció del temporal són: pluges abundants a les zones del litoral i prelitoral; mal estat de la mar amb onades que poden superar llindars més alts del que és habitual, amb la conseqüent desaparició de la sorra de les platges i l’entrada d’aigua del mar als passejos marítims d’algunes localitats costaneres; vents forts o molt forts, i també pot donar lloc a nevades força generoses al Pirineu oriental.
Bé, ara ja coneixeu una mica més sobre els temporals de llevant. Els culpables que cada hivern s’hagin de regenerar les platges de casa nostra, i ni els espigons ni altres mesures de contenció poden frenar la seva afectació.

Resum climatològic març
Un març plujós
El mes de març s’ha considerat un més força plujós. El temps ha estat variable de la primera a la segona quinzena del mes. En la primera, hi va haver un anticicló que va marcar l’estabilitat fins que a la segona quinzena es va imposar una pertorbació al sud d’Europa causant de les pluges.
La temperatura mitjana ha estat de 12,5ºC, amb una mínima de 3,2ºC registrada el dia 7 de març a causa de l’entrada d’aire fred impulsat per l’anticicló, i una màxima de gairebé 27ºC l’últim dia de mes resultant de la massa d’aire càlid que va abraçar a partir del 29 i l’arribada de vent de nord-oest reescalfat. Cal considerar que no tan sols es va registrar la temperatura màxima, sinó que la temperatura mínima del dia 30 no va baixar dels 16ºC, i es va registrar un rècord de temperatures mínimes en un mes de març en la sèrie de dades de l’estació que no s’assolia des del 2006.
Quant a les pluges, han caigut poc més de 53 mm entre el 18 i el 25 de març. Com ja sabeu, ha estat fruit de la llevantada que va afectar tot el territori català. El dia més plujós va ser el 21, en el qual es van registrar 24,5 l/m2.
El vent ha estat protagonista en tres episodis: el primer entre el 4 i 5, el segon entre el 25 i 28, i el tercer entre el 30 i 31, amb ràfegues entre els 60 i 70 km/h de NNW (mestral).
Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).