Opinió

Deu anys sense el Pòsit

El 2 de juny de 2005 començava l’enderroc d’un dels edificis més emblemàtics de Cambrils, símbol de la Platja i de l’ofici de pescador. La inauguració del Pòsit va tenir lloc per Sant Pere de 1925 i durant tots aquests anys, a més de l’activitat relacionada amb la mar, va ser referent de l’activitat social i cultural del municipi. Però tot aquest enorme valor patrimonial no va ser suficient perquè les administracions s’arremanguessin i ajudessin en el que calia a la Confraria en la conservació d’aquest edifici. Així que el 2001, enmig de l’onada constructora que vivíem, es va fer públic la intenció de la Confraria d’enderrocar l’edifici. Recordo com aleshores en un dels debats municipals organitzats per la Revista Cambrils, cap dels alcaldables va dir mitja paraula a favor de conservar l’edifici. I a ningú li va estranyar. Juntament amb Manel Tarés, el gener de 2003, vam engegar la campanya ciutadana “Manifest pel patrimoni” amb el qual volíem obrir un debat sobre la desaparició d’edificis i elements patrimonials locals. El Pòsit era a la llista llarga. El setembre de 2004 es va aprovar l’estat de ruïna de l’edifici. I ningú es va estranyar. La construcció dels fonaments i d’un pàrquing han estat plagats de tota mena de polèmiques. El cas més greu, el de l’afectació de les obres a edificis veïns, cas no resolt encara. Responsabilitats, cap. I a ningú li estranya. Les obres van esdevenir un fracàs econòmic, fet que, sumat al deute acumulat a l’entitat en els darrers anys, va fer que la Confraria hagués de vendre el solar. L’equip de govern d’aquesta legislatura ha donat tota mena de facilitats perquè l’hotel projectat al solar tingués una normativa a mida dels interessos dels actuals propietaris. Tidex Associats, empresa vinculada a l’empresari kazakh Anatoly Popelyushko, director general de la confiteria Rakhat. En aquest tauler del Monopoly mundial, el capital de l’Est està traslladant capitals de Xipre cap al totxo de la Península. Curiosament Tidex Associats també ha gaudit de modificacions del POUM en el darrer ple abans de les eleccions per tal d’aprovar l’hotel d’El Dorado Playa. Els regidors són addictes als confits Rakhat?
Resulta contradictori que després d’èpoques de suposada bonança (privada i de l’administració), ens hàgim vist obligats a perdre un edifici tan emblemàtic com aquest. Crisi del sector de la pesca, mala praxi de la Confraria que actualment està als tribunals, desinterès per un edifici històric, especulació urbanística... Un episodi més d’aquesta transformació de Cambrils, però que ens dóna una severa lliçó per al futur. Vaig tenir ocasió d’anar a parlar de les antigues bòbiles als alumnes de l’escola la Bòbila, i un xiquet d’onze anys em va preguntar per què no es van conservar els forns de la Bòbila del Rigual, ja que “era un patrimoni de tots”. Continua vigent una llista d’edificis en perill proper: l’Estació, l’antiga escola Joan Ardèvol, la Cadira... I el cas d’un espai que aviat podria canviar totalment: el moll. És una molèstia conservar el patrimoni i la identitat d’un poble? O també s’ha de valorar com actiu econòmic? És una responsabilitat col•lectiva? Grans preguntes, repetides nombrosos camins. De ben segur que el magnat del confit, el senyor Popelyushko, no té coneixement dels poemes de la Maria “de la Botigueta”, que tot i ser vilera, al seu recull “Dins d’una carpeta blava”, va escriure aquestes ratlles:
“Passejant per la teva plaça, on estaves ubicat, la tristesa em va envair recordant els temps passats. Temps feliços, anys feliços, molt carregats d’il•lusions, diumenges d’estiu bonics de rialles i petons. On són les meves amigues? On són els meus balladors? Avui, la plaça del Pòsit m’ha portat tots els records. Avui al mig del passeig sentia una veu que em deia: ‘Vols ballar el del refresc?’ De les tardes de diumenge, adéu Pòsit, adéu balls; records als meus balladors i a les meves amigues d’abans.”

Destacat: És una molèstia conservar el patrimoni i la identitat d’un poble? O també s’ha de valorar com actiu econòmic? És una responsabilitat col•lectiva?