Opinió

La “meteo” crema boscos?

S’apropa l’estiu i amb ell el risc d’incendis forestals. Catalunya compta amb més d’un 60% de territori forestal, bona part influenciat pel clima mediterrani. Tot plegat fa que sigui necessari una anàlisi i gestió dels incendis forestals que a Catalunya es tradueix en el pla d’emergències INFOCAT.
Aquest mes he volgut fer una explicació general sobre aquest tema, ja que la climatologia i meteorologia hi tenen una influència directa, i també perquè tenim zones bastant pròximes que han patit incendis forestals, o, si més no, hi ha un elevat risc que s’hi iniciïn.
Des del pla d’emergències INFOCAT s’ha elaborat un mapa de perill d’incendis forestals en què es mostra la zona sud del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre vermella, és a dir, amb major risc d’incendis. No ens ve de nou, oi? I la climatologia és un dels factors detonants per pintar aquesta mapa en funció del perill: estius secs i calorosos, i pluges irregulars fan que el dèficit hídric sigui molt alt; per tant, increment del risc d’incendi. No obstant, no és l’únic factor condicionant, sinó que també se’n contemplen d’altres com els històrics, orogràfics i la vegetació (combustible principal en un incendi). Aquest últim està directament relacionat amb la tipologia climàtica, ja que és el clima qui, en part, modela el paisatge d’un territori.
A trets bàsics, és així com es posa damunt d’un mapa les zones amb més o menys risc d’incendis. Però a part, diàriament, s’elabora un mapa de predicció de perill d’incendis on es té en compte la meteorologia d’aquell dia. És a dir, encara que sigui una zona categoritzada com a risc alt, si aquell dia la temperatura és suau i preveuen que plourà, el risc d’incendi serà baix. En canvi, si es compleix la “regla dels 30”: vents superiors als 30 km/h, temperatures que sobrepassen els 30ºC i la humitat relativa inferior al 30%, el risc d’incendi serà patent a les zones forestals. Així que la meteo no crema boscos però sí que ajuda a optimitzar les condicions perquè es desenvolupi un foc forestal.
Evidentment tots aquests models contemplen els factors naturals òptims perquè es desenvolupi un incendi, les causes humanes és un paràmetre difícil de gestionar. Així que només puc dir que tinguem cura del nostre entorn i siguem curosos amb els boscos, si no volem destruir els pulmons de casa nostra!

Resum climatològic abril
Un abril molt sec
L’abril ha estat considerat un mes molt sec al litoral i força estabilitzat. La temperatura mitjana ha estat de 15,2ºC, que en comparació amb l’abril de l’any passat és 0,8ºC més baixa.
La temperatura mínima es va registrar el dia 9 amb 4,8ºC, marcat per l’entrada de flux del nord que va provocar una petita baixada de les temperatures. Per contra, la temperatura màxima ha estat de 24,1 per la diada de Sant Jordi.
Com dèiem, l’abril no ha complert amb el refranyer i ha estat molt sec, amb un total tan sols de 12 l/m2. A més, la majoria de la precipitació va caure en un dia, el 26, pel pas d’una depressió que va afectar l’Atlàntic més oriental amb flux del sud-oest.
L’abril tampoc ha estat especialment ventós, tot i que cal destacar dos episodis de vent, un el primer dia del mes i el segon entre el 27 i 28. L’episodi més potent va ser aquest últim, en què les ràfegues màximes van superar els 60 km/h. El vent predominant ha continuat sent el mestral.
Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).