Opinió

Anem a comprar

Tothom va a comprar, però què hem de fer per optimitzar la nostra anada a la botiga, mercat o súper?
Tot ha de començar a casa. Ostres, però és que tinc poc temps! Doncs si tens poc temps, has de planificar. Ja sé que de vegades fa una mica de mandra, però a la llarga ens estalviarà molt en la logística del dia a dia.
A més, si ho feu en família o en parella, serà menys farragós i que hi puguin dir la seva és una manera d’integrar-los.
Aleshores, primer pensar un menú per a la setmana. Sí, no som un restaurant i podem ser flexibles, però partir d’un menú és molt més fàcil per saber allò que hem de comprar i sobretot per estalviar-nos viatges, comprar d’una manera eficient i sobretot per no menjar qualsevol cosa, fruit d’un atac de gana a tocar de l’hora de sopar i amb el frigorífic buit!
Bé, pensem el menú. Aprofitant que l’estem confeccionant, repartim una mica les viandes de manera equilibrada, introduïm verdura, amanides refrescants, el peix, llegums, tot allò que en diuen saludable, de la dieta Mediterrània, que l’àvia en diria “la de tota la vida”, dels que no són rics!
Allò que anem a cuinar, busquem coses senzilles per entre setmana, perquè tothom va una mica cansat, el col•le, la feina, extraescolars, el gimnàs.. Doncs això, que cuinar sigui de deu minutets. Això vol dir que tenint-ho tot ben apamat es pot aconseguir.
No ens enganyem, podem combinar producte fresc amb producte elaborat, salses fetes, llegums cuites, no cal ser un purista. Hem de ser pràctics, si altres cuinen per nosaltres i és de qualitat, no cal renunciar-hi.
Podem reservar el cap de setmana, si ens ve de gust, per cuinar coses més elaborades. De ficar-nos unes hores a la cuina, a fer un sofregit que després podem congelar, un caldo o un gaspatxo. Però a la cuina diària, no cal ser un badoc.
Aleshores, què? No cuinem de dilluns a divendres? Sí, home! L’únic que deixem que flueixin les elaboracions ràpides, gens complicades, ni pesades, les planxes, els saltats, algun fregit, cuinar al vapor o fins i tot la cuina del Megatron, ups! vull dir el microones, que és un recurs.
I deixem el xup-xup per al cap de setmana, les elaboracions dolces... també són moments per compartir en família, fer unes postres llamineres, un dia especial, molt escaient estar reunits a la cuina, mai millor dit, fa caliu.
Bé, doncs, el que dèiem: si sabem allò que menjarem més o menys durant la setmana, en forma de menú, que podem penjar com si fóssim un restaurant a la cuina, ens serà fàcil fer la llista de la compra, amb tot allò que necessitem, vigilant quins productes ens aguantaran tota la setmana; potser ens caldrà comprar un peix o fruita a mitja setmana, però serà un pim-pam!
Aquesta llista ens permet fer via, no comprar coses innecessàries i estalviar perquè ens podem fer una idea del pressupost i sent conscients d’això potser ens dediquem un caprici, que és d’agrair. I fins i tot ens reservem un dia per anar a menjar fora!