El vi a la cuina
El vi, com a element de consum i plaer, mai ha estat sotmès a formes rígides. És per això que només proposarem suggeriments que serveixin per reforçar i enriquir la cuina de vi sense establir regles. Pensar que per cuinar tots els vins són iguals és un error. El calor vaporitza lalcohol del vi, però respecta les seves característiques bones i dolentes.
Hi ha aliments que plantegen problemes a lhora daromatitzar les seves qualitats amb les del vi. Per exemple: al meu entendre lall cru i lall i oli espatllen laroma dels vins blancs; els porros, les carxofes i els espàrrecs si no són ben cuits combinen malament amb els vins negres de molta graduació; els ous durs o al caliu vulgaritzen un bon vi; amb truita de patates, de fesols i alls tendres hi lliga molt bé un vi negre de poca graduació; amb el peix blanc lluç, llenguado o rap un vi blanc manté la suavitat del peix, mentre que amb el peix blau sardines, barats o seitó sembla que hi diu més un vi negre sau. A la llarga però, el que preval és el gust particular de cadascú.
Un costum que xoca amb ladequada degustació dun bon vi és labús del picant. Lall, el pebre, el bitxo, la caiena, etcètera... posats en excés a qualsevol guisat no només anul·la la presència del vi, sinó del mateix guisat. Lexcés de canyella, de nou moscada, clau i tota mena dherbes aromàtiques arrasen sense remei la presència dun vi per bo que sigui. Convé seleccionar un vi blanc o negre, però que encaixi amb la resta dels ingredients de la recepta. Hi ha una norma indiscutible que és la de no fer servir vins ordinaris per cuinar.
A Catalunya no sha creat una cuina específica del vi com a França. Tot i així, no manquen cuiners que han aconseguit amb les seves receptes resultats molt apreciables i duna imaginació admirables. Lesforç té caire de continuïtat i segurament de molt dèxit.
Si França té una cuina del vi ben construïda i consolidada, nosaltres també la podem tenir perquè els nostres cuiners, cuineres i mestresses de cada disposen igual que els francesos duns vins de gran qualitat que es poden aplicar a la nostra cuina. Esperem dels elaboradors de vi i de les persones que cuinen que perseverin amb coratge amb lincrement de la qualitat daquest matrimoni vi-cuina i que sigui orgull de la viticultura i de la cultura del nostre país.
Hi ha aliments que plantegen problemes a lhora daromatitzar les seves qualitats amb les del vi. Per exemple: al meu entendre lall cru i lall i oli espatllen laroma dels vins blancs; els porros, les carxofes i els espàrrecs si no són ben cuits combinen malament amb els vins negres de molta graduació; els ous durs o al caliu vulgaritzen un bon vi; amb truita de patates, de fesols i alls tendres hi lliga molt bé un vi negre de poca graduació; amb el peix blanc lluç, llenguado o rap un vi blanc manté la suavitat del peix, mentre que amb el peix blau sardines, barats o seitó sembla que hi diu més un vi negre sau. A la llarga però, el que preval és el gust particular de cadascú.
Un costum que xoca amb ladequada degustació dun bon vi és labús del picant. Lall, el pebre, el bitxo, la caiena, etcètera... posats en excés a qualsevol guisat no només anul·la la presència del vi, sinó del mateix guisat. Lexcés de canyella, de nou moscada, clau i tota mena dherbes aromàtiques arrasen sense remei la presència dun vi per bo que sigui. Convé seleccionar un vi blanc o negre, però que encaixi amb la resta dels ingredients de la recepta. Hi ha una norma indiscutible que és la de no fer servir vins ordinaris per cuinar.
A Catalunya no sha creat una cuina específica del vi com a França. Tot i així, no manquen cuiners que han aconseguit amb les seves receptes resultats molt apreciables i duna imaginació admirables. Lesforç té caire de continuïtat i segurament de molt dèxit.
Si França té una cuina del vi ben construïda i consolidada, nosaltres també la podem tenir perquè els nostres cuiners, cuineres i mestresses de cada disposen igual que els francesos duns vins de gran qualitat que es poden aplicar a la nostra cuina. Esperem dels elaboradors de vi i de les persones que cuinen que perseverin amb coratge amb lincrement de la qualitat daquest matrimoni vi-cuina i que sigui orgull de la viticultura i de la cultura del nostre país.