Opinió

El vi a la cuina

El vi, com a element de consum i plaer, mai ha estat sotmès a formes rígides. És per això que només proposarem suggeriments que serveixin per reforçar i enriquir la cuina de vi sense establir regles. Pensar que per cuinar tots els vins són iguals és un error. El calor vaporitza l’alcohol del vi, però respecta les seves característiques bones i dolentes.
Hi ha aliments que plantegen problemes a l’hora d’aromatitzar les seves qualitats amb les del vi. Per exemple: al meu entendre l’all cru i l’all i oli espatllen l’aroma dels vins blancs; els porros, les carxofes i els espàrrecs si no són ben cuits combinen malament amb els vins negres de molta graduació; els ous durs o al caliu vulgaritzen un bon vi; amb truita de patates, de fesols i alls tendres hi lliga molt bé un vi negre de poca graduació; amb el peix blanc –lluç, llenguado o rap– un vi blanc manté la suavitat del peix, mentre que amb el peix blau –sardines, barats o seitó– sembla que hi diu més un vi negre sau. A la llarga però, el que preval és el gust particular de cadascú.
Un costum que xoca amb l’adequada degustació d’un bon vi és l’abús del picant. L’all, el pebre, el bitxo, la caiena, etcètera... posats en excés a qualsevol guisat no només anul·la la presència del vi, sinó del mateix guisat. L’excés de canyella, de nou moscada, clau i tota mena d’herbes aromàtiques arrasen sense remei la presència d’un vi per bo que sigui. Convé seleccionar un vi blanc o negre, però que encaixi amb la resta dels ingredients de la recepta. Hi ha una norma indiscutible que és la de no fer servir vins ordinaris per cuinar.
A Catalunya no s’ha creat una cuina específica del vi com a França. Tot i així, no manquen cuiners que han aconseguit amb les seves receptes resultats molt apreciables i d’una imaginació admirables. L’esforç té caire de continuïtat i segurament de molt d’èxit.
Si França té una cuina del vi ben construïda i consolidada, nosaltres també la podem tenir perquè els nostres cuiners, cuineres i mestresses de cada disposen –igual que els francesos– d’uns vins de gran qualitat que es poden aplicar a la nostra cuina. Esperem dels elaboradors de vi i de les persones que cuinen que perseverin amb coratge amb l’increment de la qualitat d’aquest matrimoni “vi-cuina” i que sigui orgull de la viticultura i de la cultura del nostre país.