Opinió

Sobre els bolets

Encara que els bolets s’han classificat i estudiat dintre el regne vegetal, la tendència actual és la de situar-los en el regne dels fongs, a causa de les seves marcades diferències amb les plantes verdes.

Els fongs es reprodueixen gràcies a les espores que es formen i maduren en les zones verdes. Les espores, de mida microscòpica, que es formen per milions en un sol bolet van desprenent-se i són endutes pel vent, que les dispersarà arreu. D’una forma general i simplificada podem dir que quan una espora cau en un indret adient germina i produeix un filament, anomenat hifa –en d’altres llocs, blanc– que va creixent i ramificant-se pel subsòl del bosc. El conjunt d’hifes està format per una xarxa filamentosa, dita miceli. És com una mena de cotó-fluix que creix i es desenvolupa per sota terra, entre la fullaraca, entre els matolls i al voltant de pins i plantes vives o mortes. En un moment donat, quan les condicions externes d’humitat i sòl –mai vent– són favorables, i quan dues hifes compatibles, podríem dir mascle i femella, s’uneixen donen lloc a una nova hifa fèrtil, amb capacitat de produir bolets. A l’entorn d’un bolet, per petit que sigui i de qualsevol classe, hi ha un enxarxat de micelis, com una subtil teranyina blanca quasi microscòpica, ramificada entre el subsòl del bosc, amb milers de contactes entre si. Si es trenca aquesta xarxa, el bolet no naixerà. Per això, no ens cansarem de dir que si no es té molta cura, és més fàcil fer malbé un miceli en collir un bolet que no pas malmetre un arbre en collir-ne els fruits.

Per collir bolets, en primer lloc s’evitarà remoure la fullaraca i tot el coxí vegetal que cobreix el sòl; es rebutjarà l’ús de rasclets i tota mena d’eines que puguin aixecar la pinassa del bosc; es tallarà el bolet a ran de terra amb un ganivet i l’aixecarem amb compte, procurant no haver d’arrencar un pam de terra al seu voltant. El miceli és molt persistent i delicat, i en molts casos pot viure molts anys. Si no es destrueix, cada any a la mateixa temporada i al mateix lloc podrem collir els bolets que produeix. No està científicament provat que d’enterrar cues de bolets al bosc en surtin de nous.

Hi ha una tendència a creure que els bolets es fan grossos en hores o en una nit. Res més fals. Totes les coses vives, neixen, creixen, es desenvolupen i moren, i el bolet és una cosa viva. Hi ha dues o tres classes de bolets, més petits que una llentia, que si el temps i la temperatura els és adient, fan tot el procés en poques hores, però no en viuen més de vint-i-quatre. Hi ha bolets que arriben a pesar un quilo, i més. És impossible que en poques hores arribin a fer aquest pes. Han de fer el seu procés vital per arribar-hi.

No per conegut, vull deixar de dir que no hi ha cap regla general vàlida per admetre un bolet per bo o rebutjar-lo per verinós. Totes les creences familiars i tradicionals de coure bolets amb un all, posar-hi una cullereta de plata per veure si s’ennegreix, són totes elles falses. Només hi ha una manera –cap altra– perquè no ens facin mal els bolets: “el bolet que no coneguis, deixa’l”.