Opinió

De pobles i ciutats

No vaig compartir la posició d’algun dirigent local d’una època anterior que, quan parlava de Cambrils, tant aquí com a fora, es vantava de la seva condició “de poble”. Sempre em va semblar que darrere de l’expressió hi havia una mentalitat poc adequada a l’imparable desenvolupament –urbanístic, econòmic, social, etc– del municipi. Ara bé, em va sorprendre sentir recentment l’alcalde en un discurs parlar repetidament de “la nostra ciutat”. Segurament per falta de costum, tot i que per la revista ja sabia que fa uns mesos que l’equip de govern municipal fa campanya en pro d’aquesta denominació.

El diccionari de l’Enciclopèdia Catalana no es mulla sobre el nombre d’habitants que ha de tenir un nucli de població perquè se’l consideri ciutat, tot i que alguns criteris administratius diuen que han de ser vint mil i, com és ben sabut, aquesta és una quantitat que Cambrils ja sobrepassa amb escreix. Però la breu definició del diccionari fa referència també a un parell d’aspectes que em semblen cabdals: afirma que, a part del nombre d’habitants, també s’han de tenir en compte els seus “condicionaments històrics” i “la morfologia i mena de vida dels habitants”.

Atès que no hi ha cap precedent històric sobre el nostre caràcter de ciutat, cal centrar-nos en si, més enllà del cens d’habitants, la manera com vivim els cambrilencs ens situa en una categoria distinta a la d’unes dècades enrere. És evident que tota la societat, no només la cambrilenca, ha canviat. La millora de les comunicacions i les transformacions econòmiques –en el nostre cas propiciades bàsicament pel turisme i la construcció– i social han capgirat les estructures de relació social de dalt a baix. Però no només a Cambrils. Només mirant el nostre entorn més pròxim, no hi ha poble gran o petit que no sigui ara totalment diferent al moment en què va morir Franco, per comparar-ho, en termes històrics, amb un abans d’ahir.

La qüestió clau, en la meva opinió, és la voluntat d’exercir un cert grau de capitalitat. No s’entén l’existència d’una ciutat sense una xarxa de poblacions amb una determinada dependència –econòmica, social, cultural, etc–. Fa 30 anys, quan els cambrilencs havíem de consultar un metge distint al de capçalera anàvem sobretot a Tarragona. I quan havíem de comprar-nos un vestit, ens havíem de desplaçar a Reus. Aquest és el veritable factor d’atracció que exerceixen les ciutats.

Ara, com és evident, ja no cal marxar sempre a fora per anar al metge o per comprar roba. Tot i que més lentament i amb menys ajuda econòmica exterior del que hauríem volgut, Cambrils s’ha anat dotant de serveis que indiscutiblement milloren la qualitat de vida dels seus habitants. Però, en referència al debat entre poble –gran, naturalment– i ciutat, la clau està en si Cambrils aconsegueix ser o no ser referent per a d’altres poblacions. No estic dient que ara els vinyolencs o els mont-rogencs hagin de venir al metge o a comprar roba a Cambrils perquè els patrons històrics són difícilment repetibles punt per punt, però sí que, per ser ciutat, cal saber oferir un valor afegit a les localitats que ens envolten. El paper capdavanter assumit per l’ajuntament en el consorci per a gestionar un canal de televisió pública digital em sembla un exemple positiu d’un procés de capitalització territorial. Amb paciència, generositat i prudència cal saber fer veure a d’altres localitats, i no només les limítrofes, els avantatges de relacionar-se amb Cambrils. Més enllà de la voluntat de l’alcalde i els regidors, o fins i tot dels mateixos habitants, d’atorgar-se el títol de ciutat, allò que té el pes definitiu és que els fins ara iguals te’n reconeguin la condició. En el fons, el determinant no és posar-se la categoria de ciutat, sinó que els altres et valorin com a ciutat.