Opinió

L’appertització

Des de fa milers d’anys en els horts s’ha esdevingut la necessitat de la conservació de la producció de fruits que no es poden consumir d’una manera relativament immediata.

Fins al 1782, aproximadament, la conservació dels aliments era encara primitiva, els darrers avenços procedien de l’època medieval: salaons, fumats, conservats en alcohol o vinagre principalment.

En el París d’aquells anys, la gran preocupació del govern se centra en una bona alimentació de les seves tropes al front de guerra, per aquest motiu s’ofereix una important suma de francs per a l’inventor que aconseguís conservar els productes per un temps molt llarg i, a més, que no alterés excessivament el producte.

Nicolas Appert era aquest inventor, de pares hotelers va formar-se en diverses cuines i va estar al servei de diversos nobles. Cuiner especialitzat en la confiteria, va muntar-se un laboratori per investigar sobre la conservació i va començar amb envasos de vidre fins que va descobrir l’origen de l’actual sistema de conservació de quasi totes les llaunes i envasos: l’appertització (nom de la tècnica en honor al seu nom).

Aquesta tècnica no només s’utilitza en la branca culinària, sinó també en d’altres com la sanitària. Aquest mètode elimina els bacteris i els gèrmens per mitjà de l’acció del calor, que sobrepassa de 100ºC durant un espai de temps prolongat, evitant així la proliferació de toxiinfeccions. El recipient elimina la poca part d’oxigen que té per evaporació i fa el buit, creant una conservació perfecta i de llarga durada.

Hem de pensar que allò que malmet els aliments (bacteris i diversos gèrmens) és un ésser viu i per tant, amb una temperatura agradable o calenta (temperatura ambient o calor) els bacteris i gèrmens es multipliquen i s’alimenten sense cap problema. Amb el fred (refrigeració) els seus moviments són més lents, hi guanyem perquè els tenim controlats i no es multipliquen; al passar de zero, es congelen literalment, però no moren, estan inactius.

A l’aplicar calor moren, els més sensibles comencen a partir dels 80ºC i els més rebels poden aguantar fins a més de 100ºC.

És pràctic i divertit conservar els productes de temporada que ens dóna el nostre mercat, amb l’avantatge de la seva qualitat i d’un bon preu. Només cal posar-s’hi.