Opinió

Edició en línia de l’enciclopèdia del món

Darrerament, els processos de cerca al Google retornen sovint resultats sota el domini wikipedia.org. Per qui no ha prestat atenció a aquest fet, comentar-vos que es tracta de la major enciclopèdia lliure que es pot trobar actualment a Internet. A diferència de les enciclopèdies tradicionals, la Viquipèdia (el seu nom en català) permet a qualsevol internauta editar nous articles o modificar els publicats per altres autors. Es tracta d’una eina col·laborativa que en tot moment pot ser modificada i, per tant, millorada. El projecte va començar a gestar-se fa sis anys com a complement de l’enciclopèdia escrita per experts Nupedia, l’èxit d’aquesta iniciativa ha permès que actualment siguin consultables gairebé 4 milions d’articles en 195 llengües diferents. L’edició catalana compta amb 47.000 articles i va ser la segona en fundar-se després de l’anglesa el març del 2001. Una fundació sense ànim de lucre amb seu a Tampa (Florida, Estats Units) gestiona el projecte i el pare de la criatura, Jimmy Donal Wales, és el seu director. La Viquipèdia s’executa sobre programari lliure, aquest fet permet no haver de pagar llicències als fabricants del software i estalviar molts diners que es poden invertir en el manteniment d’un clúster format per més de 200 servidors. El sistema permet servir 2.000 peticions simultànies per segon i és una demostració que el programari lliure és una opció tan vàlida com el programari de pagament. Per aquest motiu cada cop més empreses confien en ell per a la gestió de la seva informació i fins i tot un dels seus grans detractors, el tot poderós Microsoft, ha posat en pràctica el vell principi que si no pots vèncer l’enemic el millor és unir-te a ell.

Diuen que després de l’anglès la segona llengua més parlada al món és el castellà, però si fem cas al Wikipedia i mesurem els nombre d’articles escrits en aquest idioma veiem que potser no és la més activa. Després de l’anglès, amb un milió i mig d’articles, trobem l’alemany amb mig milió més seguit pel francès, el polonès, el japonès, l’holandès, l’italià i el portuguès, arribant finalment als 174.000 articles escrits en castellà. L’idioma actua com a divisor de continguts, un mateix terme apareix desglossat de manera diferent en funció de l’idioma amb què ha estat escrit. Sobta el fet que els continguts d’aquesta enciclopèdia puguin ser modificats per tothom en qualsevol moment. Què passaria si algun usuari malintencionat es dediqués a sabotejar o a esborrar articles? Simplement això no és possible perquè existeixen rols entre els editors i qualsevol canvi es guarda en un històric que posteriorment altres usuaris editors poden esmenar. Només els administradors poden esborrar articles i aquests aconsegueixen aquest rol quan s’ha demostrat després de mesos de treball que són idonis per aquest càrrec. Un aspecte interessant de la filosofia wiki d’aquest projecte és la capacitat d’aprofitar el treball en equip entre els diversos redactors d’un mateix article, com més esmenes i aportacions es facin més rigor acabarà tenint el text, resultant que sempre restarà obert a novetats o més modificacions.

Com sempre, se m’acaba la columna i encara no he parlat de com trobem Cambrils a la Viquipèdia. Anant molt ràpid, comentar-vos que a la versió catalana hi ha molta feina per fer i us animo a escriure entre tots l’article en català del nostre poble. Curiosament la versió anglesa és la que recull més informació, amb dues fotografies del port de Cambrils i el Pi Rodó. També hi trobem una extensa cronologia històrica que arrenca a l’imperi romà i acaba als nostres dies amb la següent frase: “A començaments dels anys 60 es descobreix el potencial turístic i aquest comença a ser explotat. Moltes finques són urbanitzades per allotjar els nouvinguts, que principalment vénen a gaudir del sol mediterrani així com de la platja i la gastronomia”.

www.wikipedia.org