Opinió

L’energia

Molts cops, quan fem exercici o simplement en l’esdevenir diari, a l’acabar el dia o en moments puntuals, ens trobem esgotats, amb la sensació que s’acaben les piles. El treball, la casa, els fills, l’entrenament, l’escola... comporten un ritme elevat, i més avui en dia, en què tothom vol fer moltes coses i, de vegades, ens falta energia pura per funcionar millor o, simplement, per funcionar.

Per pal·liar aquests efectes, una de les coses que van millor és menjar. Ingerir aliments és una de les millors formes de donar energia al cos humà. En aquest article parlaré d’alguns aliments puntuals que prenem o podem prendre habitualment, per tal de saber més d’ells i de la gran funció energètica que poden fer per al nostre cos.

Aigua. És molt important, ja que ajuda a la digestió, absorció i transport dels nutrients. També manté la temperatura corporal estable. Si estem en procés de deshidratació, les cèl·lules no reben bé els nutrients i això provoca fatiga. Dotze gots d’aigua al dia són imprescindibles.

Cafè. La seva cafeïna bloqueja l’adenosina, un agent químic que està en l’organisme de forma natural i que intervé en la feina dels neurotransmissors responsables de generar energia.

Llenties. Tenen nivells alts de vitamines B, ferro, magnesi, potassi, zinc, calci i coure.

Els plàtans. El potassi i els sucres d’assimilació fàcil ajuden en l’estabilitat de les funcions nervioses i musculars.

Xocolata negra. Té uns components actius que són la tiamina i la feniletilamina, que ens aporten felicitat. A més, ajuda en l’anèmia, estimula la digestió i fa venir la gana. S’ha de prendre amb moderació.

Sardines. Tenen un aminoàcid que s’anomena tirosina que ajuda en la creació de norepinefrina i dopamina, que són uns agents químics estimulants del cervell que milloren la capacitat de concentració i, per tant, la de treball.

Bístec de vedella. El ferro és un component bàsic de l’hemoglobina. Quan hi ha dèficit, les cèl·lules del cos consumeixen els carbohidrats de forma deficient, i això fa que ens sentim lents i cansats.

Ametlles crues. El greix monoinsaturat de les ametlles ens aporta omega 3 i omega 6, que ajuden a estar sans i tenir la ment desperta.

Iogurt. Ric en magnesi, substància que activa els enzims del cos perquè metabolitzin les proteïnes i els carbohidrats.

Per tal de completar aquesta informació, mireu el següent quadre, on apareix la relació de calories, carbohidrats, proteïnes i greixos de cadascun dels aliments anteriors.



QUANT.CAL.CARB.PROT.GR.
CAFÈ 1 tassa50 g0 g0 g
AIGUA- - - - -
LLENTIES100 g (cuites)19917,5 g7,6 g0,4 g
PLÀTANS1 plàtan105
27 g1 g0,5 g
XOCOLATA N.100 g51856,4 g7,8 g30,6 g
SARDINES100 g2080 g22,2 g13,2 g
BISTEC V.100 g2290 g 29 g11,5 g
AMETLLES C.12 ametlles833 g3 g7 g
IOGURT
100 g (desn.)567,5 g5,1 g0,5 g

[QUANT. = QUANTITAT | CAL. = CALORIES | CARB. = CARBOHIDRATS | PROT. = PROTEÏNES | GR. = GREIXOS]