Lenergia
Molts cops, quan fem exercici o simplement en lesdevenir diari, a lacabar el dia o en moments puntuals, ens trobem esgotats, amb la sensació que sacaben les piles. El treball, la casa, els fills, lentrenament, lescola... comporten un ritme elevat, i més avui en dia, en què tothom vol fer moltes coses i, de vegades, ens falta energia pura per funcionar millor o, simplement, per funcionar.
Per pal·liar aquests efectes, una de les coses que van millor és menjar. Ingerir aliments és una de les millors formes de donar energia al cos humà. En aquest article parlaré dalguns aliments puntuals que prenem o podem prendre habitualment, per tal de saber més dells i de la gran funció energètica que poden fer per al nostre cos.
Aigua. És molt important, ja que ajuda a la digestió, absorció i transport dels nutrients. També manté la temperatura corporal estable. Si estem en procés de deshidratació, les cèl·lules no reben bé els nutrients i això provoca fatiga. Dotze gots daigua al dia són imprescindibles.
Cafè. La seva cafeïna bloqueja ladenosina, un agent químic que està en lorganisme de forma natural i que intervé en la feina dels neurotransmissors responsables de generar energia.
Llenties. Tenen nivells alts de vitamines B, ferro, magnesi, potassi, zinc, calci i coure.
Els plàtans. El potassi i els sucres dassimilació fàcil ajuden en lestabilitat de les funcions nervioses i musculars.
Xocolata negra. Té uns components actius que són la tiamina i la feniletilamina, que ens aporten felicitat. A més, ajuda en lanèmia, estimula la digestió i fa venir la gana. Sha de prendre amb moderació.
Sardines. Tenen un aminoàcid que sanomena tirosina que ajuda en la creació de norepinefrina i dopamina, que són uns agents químics estimulants del cervell que milloren la capacitat de concentració i, per tant, la de treball.
Bístec de vedella. El ferro és un component bàsic de lhemoglobina. Quan hi ha dèficit, les cèl·lules del cos consumeixen els carbohidrats de forma deficient, i això fa que ens sentim lents i cansats.
Ametlles crues. El greix monoinsaturat de les ametlles ens aporta omega 3 i omega 6, que ajuden a estar sans i tenir la ment desperta.
Iogurt. Ric en magnesi, substància que activa els enzims del cos perquè metabolitzin les proteïnes i els carbohidrats.
Per tal de completar aquesta informació, mireu el següent quadre, on apareix la relació de calories, carbohidrats, proteïnes i greixos de cadascun dels aliments anteriors.
[QUANT. = QUANTITAT | CAL. = CALORIES | CARB. = CARBOHIDRATS | PROT. = PROTEÏNES | GR. = GREIXOS]
Per pal·liar aquests efectes, una de les coses que van millor és menjar. Ingerir aliments és una de les millors formes de donar energia al cos humà. En aquest article parlaré dalguns aliments puntuals que prenem o podem prendre habitualment, per tal de saber més dells i de la gran funció energètica que poden fer per al nostre cos.
Aigua. És molt important, ja que ajuda a la digestió, absorció i transport dels nutrients. També manté la temperatura corporal estable. Si estem en procés de deshidratació, les cèl·lules no reben bé els nutrients i això provoca fatiga. Dotze gots daigua al dia són imprescindibles.
Cafè. La seva cafeïna bloqueja ladenosina, un agent químic que està en lorganisme de forma natural i que intervé en la feina dels neurotransmissors responsables de generar energia.
Llenties. Tenen nivells alts de vitamines B, ferro, magnesi, potassi, zinc, calci i coure.
Els plàtans. El potassi i els sucres dassimilació fàcil ajuden en lestabilitat de les funcions nervioses i musculars.
Xocolata negra. Té uns components actius que són la tiamina i la feniletilamina, que ens aporten felicitat. A més, ajuda en lanèmia, estimula la digestió i fa venir la gana. Sha de prendre amb moderació.
Sardines. Tenen un aminoàcid que sanomena tirosina que ajuda en la creació de norepinefrina i dopamina, que són uns agents químics estimulants del cervell que milloren la capacitat de concentració i, per tant, la de treball.
Bístec de vedella. El ferro és un component bàsic de lhemoglobina. Quan hi ha dèficit, les cèl·lules del cos consumeixen els carbohidrats de forma deficient, i això fa que ens sentim lents i cansats.
Ametlles crues. El greix monoinsaturat de les ametlles ens aporta omega 3 i omega 6, que ajuden a estar sans i tenir la ment desperta.
Iogurt. Ric en magnesi, substància que activa els enzims del cos perquè metabolitzin les proteïnes i els carbohidrats.
Per tal de completar aquesta informació, mireu el següent quadre, on apareix la relació de calories, carbohidrats, proteïnes i greixos de cadascun dels aliments anteriors.
QUANT. | CAL. | CARB. | PROT. | GR. | ||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
CAFÈ | 1 tassa | 5 | 0 g | 0 g | 0 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
AIGUA | - | - | - | - | - | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
LLENTIES | 100 g (cuites) | 199 | 17,5 g | 7,6 g | 0,4 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
PLÀTANS | 1 plàtan | 105 | 27 g | 1 g | 0,5 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
XOCOLATA N. | 100 g | 518 | 56,4 g | 7,8 g | 30,6 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
SARDINES | 100 g | 208 | 0 g | 22,2 g | 13,2 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
BISTEC V. | 100 g | 229 | 0 g | 29 g | 11,5 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
AMETLLES C. | 12 ametlles | 83 | 3 g | 3 g | 7 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
IOGURT | 100 g (desn.) | 56 | 7,5 g | 5,1 g | 0,5 g | |||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
![]() | ||||||||||
[QUANT. = QUANTITAT | CAL. = CALORIES | CARB. = CARBOHIDRATS | PROT. = PROTEÏNES | GR. = GREIXOS]