Parlem de la Listèria
Aquesta malaltia de transmissió alimentària es poc freqüent, però pot ser molt severa, i té un període d’incubació relativament llarg, sobre les cinc setmanes
Des de fa uns mesos, a l'estat espanyol s’està vivint un dels brots d’intoxicació per Listeria Monocytogenes associat al Consum de carn entatxonada comercialitzada gairebé en la seva totalitat a Andalusia, segons ens diu l’AECOSAN (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición). Però, què és aquest bacteri i com actua al nostre organisme? La Listeria Monocytogenes és un bacteri que es troba àmpliament distribuït a la natura i podem trobar-lo a l’aigua i a terra. Les principals fonts de contaminació són a través i la ingesta d’animals contaminats, de llet sense pasteuritzar, de vegetals contaminats...etc. Si una persona ingereix un aliment contaminat amb el bacteri L Monocytogenes, aquest pot provocar una infecció a la que anomenem Listeriosi. A diferència d’altres bacteris que generalment infecten òrgans específics del nostre cos, la listèria pot infectar molts òrgans diferents, com el torrent sanguini, el cervell, les membranes de la medul·la espinal, entre d’altres.
Aquesta malaltia de transmissió alimentària es poc freqüent, però pot ser molt severa, i té un període d’incubació relativament llarg, sobre les cinc setmanes. Hi ha casos en que pot ser detectat el brot molt temps després d’haver-se consumit l’aliment contaminat. Quan ens infecta, si el nostre sistema immunològic no està debilitat, a la majoria dels casos causarà una malaltia gastrointestinal i febre. En altres casos més greus, pot desenvolupar una infecció de la sang (septicèmia) o una inflamació de les membranes que cobreixen el cervell (meningitis). Les persones més susceptibles són els nens, els ancians i les persones amb el sistema immune debilitat com són els pacients de quimioteràpia o de SIDA. La millor protecció que podem fer a casa, és prendre les mesures sanitàries bàsiques a l’hora de menjar: utilitzar productes làctics pasteuritzats, menjar les carns cuites, no preparar els aliments que menjarem en cru junt als aliments que s’han de cuinar (per exemple no tallar una tomaca a la mateixa fusta on hem tallat el pollastre cru) rentar bé els vegetals i rentar-se bé les mans abans de preparar els nostres àpats. Per a promoure la seguretat alimentària entre els consumidors, l’AESAN ha elaborat vàries recomanacions pel control de malalties de transmissió alimentària, entre les que també trobem la listeriosi.
Podeu consultar-les al següent enllaç: http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/subdetalle/ listeria.htm