Opinió

Dels suplements dietètics

Un cop passades aquestes festes, tan esperades per molta gent, en les quals fem, qui més qui menys, alguns excessos i transgressions en la nostra forma de menjar i beure, cal tornar a enfilar la rutina del dia a dia per tal de desfer-nos d’algun quilet i veure’ns un altre cop millor del que ara ens trobem.

Els suplements dietètics (en endavant SD) estan a l’abast al mercat. No són ni a l’extrem de les plantes i herbes tradicionals ni a l’extrem de les substàncies prohibides per dopatge.

Sempre hem de recórrer al professional de la nutrició per ordenar la nostra vida alimentària, però també anirà bé conèixer certa informació d’alguns SD i els efectes que aquests poden tenir.

Per tal d’utilitzar-los bé, hem de saber que un SD no té efectes secundaris, augmenta l’energia, incrementa la resistència, afavoreix el descans i la son, et fa sentir bé, és apte per a totes les edats, és natura, no fa incrementar el pes, no necessita recepta i mai estarà en una llista de productes prohibits.

D’SD n’hi ha per a tothom (nens, adolescents, estudiants, esportistes, estressats, embarassades, tercera edat, etc.) i per a tot tipus d’activitats (millora de la força, de la resistència, lesions, aprimament, musculació, infeccions, recuperació de l’esforç...)

D’aquests suplements alguns són naturals, però pocs. Són els tradicionals, els de sempre, que no han patit transformacions químiques: llevat de cervesa, oli de fetge de bacallà, gelea reial, pròpolis, germen de blat, romer...

Molts cops volem utilitzar SD per millorar la nostra energia. D’entrada, si ens trobem mancats d’energia en algun moment del dia hem de revisar dues coses:

• La nostra alimentació (vegeu l’article del mes passat)

• El nombre d’activitats que portem o volem portar a terme.

Si un cop revisat això volem suplementar-nos, hem de saber que per aconseguir més energia (física, mental, sexual...) podem recórrer a productes obtinguts d’insectes com la gelea reial o plantes, com el pol·len, el ginseng, el guaranà, l’eleuterococo, la maca, l’espirulina, etc. Tots són concentrats de nutrients rics en vitamines i minerals amb els quals podem complementar una mala alimentació.

Per aprimar-nos hi ha una sèrie de productes com els fat-burners o cremagreixos:

• Lipotròpics: mobilitzen greixos dels llocs de reserva perquè siguin utilitzats com a combustible i s’eliminin (carnitina, colina...)

• Termogènics: activen el metabolisme i són estimulants potents (cafeïna, guaranà, gugulsterona...). Atenció, poden provocar taquicàrdies.

• Diürètics: cua de cavall, dent de lleó, cua de cirera, potassi...

• Saciants: fibra, algues, glucomanan...

Tot això, però, s’ha de combinar amb l’exercici físic. No hi ha el remei de la pastilla miraculosa. Estar més saciat o tenir menys gana no serà suficient per aconseguir resultats. Compte amb les publicitats enganyoses. Les autoritats sanitàries les prohibeixen, ja que no hi ha res que et faci perdre pes sense sacrifici. Per tant, ara és un bon moment per començar. De fet, sempre ho és. Ànim. Que tingueu un bon any.