Opinió

Un hivern sense barbuts

Fa poques setmanes semblava que enguany no tindríem setmana dels barbuts, que, com diu la tradició, concentra els dies més freds de l’any. Finalment, mentre escric ha arribat el fred, tal com correspon a l’època. No es pot negar, però, que aquest hivern ha estat ben atípic: la natura ja ho té això, que, de tant en tant, el clima es desvia de les components considerades normals. Malgrat no poder relacionar directament el temps càlid d’aquest darrer Nadal amb l’anomenat canvi climàtic, no és menys cert que aquest nou fenomen ja té una incidència notable en el fràgil equilibri del nostre entorn i, de retruc, sobre les persones. Val a dir que no és el primer canvi climàtic de la història de la humanitat, tot i que és el primer en què els humans hi tenim un paper cabdal i del qual podem sortir-ne perdent si no prenem mesures serioses. Ja fa una bona colla d’anys que ens queixem dels forts impactes a què està sotmès el medi natural i cada vegada, qui més qui menys, n’ha assumit la seva part de responsabilitat. La dècada passada va comptar amb la celebració de diverses conferències mundials que van tractar la necessitat d’una col·laboració internacional per fer front als processos de degradació del planeta. Les cimeres de Rio de Janeiro i Kyoto van establir uns programes de partida que amb prou feines s’estan complint, tot i que han portat al ressorgiment d’una cultura global que reinterpreta la relació home/natura.

Ara bé, en el dia a dia tot això se’ns fa massa gros i així mateix ho devien creure els promotors del programa Agenda 21, sota els auspicis de l’ONU, per promoure el desenvolupament sostenible des de l’àmbit local. El concepte de sostenibilitat és enormement fecund i permet elaborar polítiques municipals de millora de les activitats humanes amb impacte ambiental i, fins i tot, aplicar directrius i estratègies en els àmbits empresarial i domèstic. L’any 2003, a cavall de les dues darreres legislatures del tripartit cambrilenc, el nostre Ajuntament va elaborar un programa de compromisos emmarcat en la filosofia de l’Agenda 21. No val la pena debatre si aquesta agenda cambrilenca és una mica massa tova o si s’han assolit adequadament els objectius programats a curt termini: allò més preocupant és saber quin grau de compromís adquiriran amb el procés de l’Agenda 21 i, en general, amb el desenvolupament sostenible, els futurs consistoris de Cambrils. No seria el primer cop que un projecte municipal acabaria morint per desídia i desinterès.

En tot cas, el respecte per l’entorn ha d’anar molt més enllà dels projectes sobre paper impulsats per un o altre color polític. Si tenim en compte que l’Ajuntament de Cambrils és probablement l’organització que té més assalariats i gestiona més recursos del municipi, és lògic pensar que la consciència mediambiental s’ha d’integrar transversalment en la cultura institucional de la casa gran, en tots els seus nivells jeràrquics, i irradiar-la des d’allí en la cultura ciutadana de la nostra localitat. Aquí faig un apunt: fixeu-vos que dic “organització”, perquè dir que l’Ajuntament és com una empresa porta inevitablement cap a un joc pervers per a la ciutadania, però això dóna per a un altre dia... No n’hi ha prou amb soterrar contenidors i etiquetar-los segons els productes admesos, si no es fan passos per millorar l’impacte sobre el medi. La recepta ens la proporcionen els mateixos experts: treballar per la cultura de l’estalvi des de l’àmbit local, informar amb transparència i educar en valors.