Opinió

Teleporqueria digital, no, gràcies

El passat 25 de gener el Consell Català de l’Audiovisual va fer públic un estudi d’opinió pública sobre els mitjans audiovisuals a Catalunya durant el 2006. De l’informe se’n desprenen algunes dades molt interessants. En primer lloc, cal assenyalar que TV3 és la televisió més ben valorada en totes les categories, a excepció de la relativa a la programació educativa, on els enquestats van considerar que aquesta opció era per al K3. Ara bé, l’estudi també assenyala que el canal Cuatro destaca pel creixement en nombre de persones usuàries que busquen entreteniment en aquesta televisió. En aquest sentit, l’estudi assenyala també que House és un dels programes més destacat pels esmentats, només superat pel Telenotícies i Els matins de TV3.

L’estudi també desvetlla el que molt aviat podria suposar un canvi d’hàbits a l’hora de veure la televisió, ja que el 38,1% de les llars catalanes ja disposa d’un sintonitzador de la televisió digital terrestre i un 21% més té previst instal·lar-ho enguany. La Televisió de Catalunya tampoc vol perdre petjada en aquest nou terreny que s’obre amb una televisió més interactiva. És per això que a banda d’oferir-nos diferents canals en digital (TV3, K3, C33, 300) també fa experiments amb documentals interactius. És el cas de l’emissió de “Guernica, pintura de guerra” un reportatge emès en el programa 30 minuts. L’emissió del documental, el diumenge 21 de gener, es va fer en paral·lel en tres plataformes digitals, a més del canal analògic: TDT, Media Center i una pàgina web a Internet. Aquest fet permetia a l’espectador accedir, de manera interactiva, a una gran quantitat d’informació addicional a la que donava el reportatge mateix. Des de TV3 es presentava el documental i el seu passi en tres plataformes digitals com una nova forma de veure la televisió. Potser es tracta d’una exageració, però el que sí que és cert és que és una incursió en un món que cada vegada ens ve més a sobre, la televisió digital terrestre. Aquesta digitalització obre noves expectatives amb la interactivitat, una capacitat de resposta de l’espectador de la qual se n’ha parlat molt sovint però quem en canvi, s’ha experimentat poc i està, ara per ara, molt limitada. I em sembla molt interessant que justament la petita mostra del que pot ser la televisió del futur l’ofereixi precisament un dels programes més veterans de l’emissora, i és que cal tenir en compte que el 30 minuts és un programa setmanal que s’emet ininterrompudament des de l’any 1984.

Sovint sentim allò de “renovar-se o morir” i està clar que aquesta màxi-ma, en el món de la televisió, és encara més vital. S’obren nous terrenys, noves expectatives i moltes possibilitats i les televisions generalistes hauran de fer un gran esforç si volen continuar sent referència. Esperem que amb les noves possibilitats televisives no succeeixi allò que succeeix en la realitat i que es recull una vegada més en l’informe del CAC amb què començàvem l’article: el 71% de les persones consultades consideren que els programes teleporqueria s’han incrementat respecte a l’any passat.