El fenomen dels blogs
La paraula blog prové de lacrònim de web log, que traduït literalment voldria dir registre per a web. No és res més que un dietari personal, però amb la peculiaritat destar publicat a Internet. Quan algú escriu un dietari acostuma a recollir de manera privada reflexions i pensaments ordenats de manera cronològica. Els blogs no són privats, la intenció és que el seu contingut pugui arribar a tothom que ho vulgui llegir. La persona encarregada de mantenir una blog a Internet sanomena blogger i lacció dactualitzar-lo es el blogging. Deixo als lingüistes catalans la tasca de buscar una traducció acurada daquests termes, si no ho han fet encara. Uns dels motius pels quals el fenomen blog ha tingut molt bona acollida a Internet és el fet que són fàcils de construir i mantenir. Una persona amb molts pocs coneixements pot actualitzar a diari el seu dietari sense haver de conèixer llenguatges de programació ni altres mandangues informàtiques. Es pot anar directament per feina, cosa difícil a vegades en el món tan tecnològic en què vivim actualment. El primer cop que vaig sentir parlar dels blogs va ser durant la guerra dIraq, molts periodistes desplaçats a la zona havien obert dietaris on explicaven personalment les seves vivències al front. Fins fa ben poc no havia prestat gaire interès per aquest fenomen, però la casualitat em va portar al blog dun jove enginyer en informàtica que està realitzant una beca de recerca al Japó. Reconec que hi estic enganxat, lHéctor García publica cada dia fotografies i textos de les seves aventures pel Japó. Si voleu conèixer de primera mà com és aquest país, només cal fer una capbussada a la seva blog, la quantitat dinformació que conté dóna per diversos dies de lectura, us la recomano.
Fent una cerca amb el Google trobareu gran quantitat de blogs on apareix com a referència la paraula Cambrils. Entre aquest immens paller he trobat una agulla que magradaria comentar-vos. El blog Racontards és mantingut per una francesa que va passar els estius dels anys seixanta a la Costa Daurada. Lany passat va decidir visitar la seva mare a Tarragona. Juntament amb la seva família, va emprendre un viatge de retorn als records dadolescència passats a Tarragona, Salou i Cambrils. El 15 dabril visita Cambrils i escriu: aquest matí fa bon temps. Decidim deixar lliure el pis de la meva mare i passar el dia a Salou. Però no ho fem, Salou no és pràctic en aquesta estació de lany, és massa gran. Anem, doncs, a Cambrils, que té unes dimensions més humanes. Lany passat vaig tornar a Cambrils, vint anys després de la meva última visita. Em vaig espantar pel canvi que havia sofert. En aquells temps Salou ja era una ciutat dedificis buits les tres quartes parts de lany on només es feia vida durant lestiu. Però Cambrils era un petit port pesquer simpàtic i tradicional, separat de Salou per 7 o 8 quilòmetres de camps i boscos. Aquests ja no existeixen, han estat substituïts per un bosc dedificis de vacances. No notarem mai més la diferència entre aquestes dos ciutats.
Bufa! Lúltima frase és demolidora i convida a la reflexió. Les paraules dun dietari personal sescriuen sovint des del cor amb sinceritat. Em preocupa que el nostre poble pugui haver perdut allò que el feia simpàtic i tradicional. Si teniu una estona podeu fer el xafarder en aquest dietari i viatjant amb el calendari coneixereu de primera mà com aquesta francesa va anar a parar a la Costa Daurda. Es tracta duna història damor adolescent amb personatges reals ocults per incials. Tal com encapçala la web, un racontard és una història veritable que podria passar com a ficció, a no ser que sigui a la inversa.
http://www.u-blog.net/racontards
http://kirai.bitacoras.com/