Opinió

El dilema de com sortir primer al Google

Si agafem el Google i hi posem com a paraula de cerca “Cambrils”, el primer resultat que obtenim és la web del consistori local, a continuació apareix l’edició electrònica de la Revista Cambrils. Segur que molts, algun cop, ens hem preguntat quin mecanisme segueix aquest popular cercador per classificar i ordenar els seus resultats. La resposta no és gens senzilla i m’atreveixo a assegurar que a dia d’avui no existeix una fórmula que ens permeti colar fàcilment una web en un primer lloc. Si algú la troba que no ho digui gaire fort i aprofiti per vendre-la al millor postor. Cal tenir en compte que la web que apareix primer és la que rep més visites, la que més negoci generarà si té fins comercials. En definitiva, qui trobi la fórmula tindrà a les seves mans la pedra filosofal electrònica.

Un dels misteris que desconcerta més els creadors de webs és com fer aparèixer les seves planes als cercadors. Google disposa d’un formulari específic per fer-ho, permet introduir el domini de la web i un petit comentari explicatiu. Hi ha gent que creu que aquesta acció és inútil, d’altres pensen el contrari. Jo sóc bastant escèptic sobre aquest tema, tinc la lleugera impressió que el formulari envia les dades directament al “/dev/null”, és a dir a la paperera. Quants cops he intentat infructuosament que surti una web al Google i han passat setmanes i mesos sense obtenir resultats. Llavors un dia per casualitat te n’adones que la seva aranya t’ha indexat i ja formes part d’aquest potent mecanisme de cerca. Mai t’arriba a quedar molt clar si t’han afegit a partir del formulari que vas omplir temps enrere, o més aviat quan el teu domini ha començat a ser popular i apareix enllaçat en altres webs. Segons els creadors de Google, per determinar el rang d’una pàgina es tenen en compte més de 100 factors diferents que naturalment no expliquen i formen part d’una fórmula semblant a la poció de la Coca-cola. Un d’aquests factors és el nombre de pàgines que enllacen amb la web que vols promocionar, com més links tens cap a la teva plana més important la interpreta Google i, per tant, la situa més amunt. Un altre factor a tenir en compte és qui et “linka”. Per exemple si volem promocionar la web de la Revista Cambrils i aconseguim que ens enllacin les webs del Periódico de Catalunya o de TV3 ben segur que tindrem un rang més alt, és important tenir bons padrins. També es bo no intentar enganyar el cercador, per exemple afegint text invisible a la plana per donar-li més contingut i captar més visites. Google és capaç de detectar aquests comportament i fer boicot a la teva pàgina perquè s’ha sentit enganyat. Per tant, ens trobem davant una mecanisme d’indexació potent i complex on hi intervenen un centenar de factors diferents que poden canviar dinàmicament en el temps. La intenció de tot plegat és que sempre trobis allò que realment busques. La tecnologia que permet fer-ho és el PageRank, una equació de més de 500 milions de variables i 2 bilions de termes on en teoria la mà humana no hi té cabuda.

Però jo em pregunto si entre tanta variable i càlculs matemàtics no hi caben els interessos humans que permetin controlar mínimament el rang d’una pàgina i afavorir així algunes webs enfront d’altres. Segons Google això no és així, jo em reservo una mica de desconfiança, els interessos són molt grans i els beneficis possibles també. Recordem que Google és una empresa i que tota empresa cerca maximitzar beneficis; deixem les bones intencions per a les ONG.

http://bibo.bitacoras.com/