Opinió

El domini “.cat”, succedani del “.ct”

La notícia estrella en el món internauta català ha estat la recent aprovació per la ICAAN del nou domini de primer nivell “.cat”. Aquest domini vol emparar la comunitat lingüística i cultural catalana dins Internet i malgrat que no es tracta d’un domini de caire territorial com per exemple el “.es”, ja ha aixecat polseguera en algunes ments centralistes espanyoles. S’ha arribat a afirmar que la concessió d’aquest domini suposa un pas més per a la segregació de Catalunya de la resta de l’Estat. Des d’aquesta humil columna faig arribar un missatge de tranquil·litat als que vetllen per la unitat territorial i vull comentar-los que només es tracta d’un domini de caràcter comunitari com el “.museum” dels museus, el “.coop” de les cooperatives i el “.aero” dels aeroports. Des de fa temps es va al darrere per aconseguir el domini territorial “.ct”, però la cosa està força magra perquè una de les condicions per obtenir un domini territorial és ser un estat sobirà amb territori reconegut per les Nacions Unides, i em sembla que de moment va a ser que no. Amb la creació dels dominis de primer nivell comunitaris l’Associació puntCAT va veure una manera d’obtenir un domini de primer nivell representatiu per a la comunitat catalana sense haver d’esperar una hipotètica sobirania.

L’Associació puntCAT va presentar el 16 de març del 2004 la candidatura del “.cat” a l’organisme regulador americà ICANN. Per fer-ho va ser necessari redactar un projecte sòlid en termes tècnics i econòmics, així com un pla creïble de comercialització. La web de l’associació va rebre el suport de 68.000 persones, entitats i empreses. Les adhesions a la candidatura provenien de totes les ciutats i països del món on hi viuen catalanoparlants, aquest fet va ser especialment ben valorat a l’hora de fer la concessió, demostrant que el domini representava una llengua global amb validesa mundial. Val a dir que només per demanar audiència a la ICANN es van haver de pagar 45.000 dòlars a fons perdut. El passat 16 de setembre l’entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet va fer pública l’aprovació definitiva del “.cat”. A partir d’aquest fet, l’Associació puntCat passarà a ser una fundació on tindran veu i vot totes les persones, entitats o empreses que tinguin un domini “.cat” a la xarxa.

Es calcula que existeixen entre 30.000 i 40.000 webs amb continguts en català i es preveu l’activació de 10.000 dominis “.cat”, que podrien suposar uns 500.000 euros de valor en compra. Alguns registradors com Nominalia ja ofereixen la possibilitat de rebre un avís quan comenci la comercialització d’aquests dominis, però els termes i les condicions necessàries per comprar un “.cat” encara no s’han fet públiques i tinc la impressió que seran força restrictives. Una política de registre severa evita aspectes negatius com la revenda de dominis, però si és massa restrictiva pot fer impopular el domini, tal com ha passat amb el “.es”. Davant la incertesa del desconeixement, jo em pregunto, qui serà el propietari legal del “cambrils.cat”? Què passarà quan una multinacional vulgui la seva marca sota el “.cat”? La normativa haurà de donar resposta a aquestes i a altres qüestions que ben segur aixecaran polseguera.

http://www.puntcat.org/