Opinió

L’escalfament en el treball de peses

L’altre dia vaig parlar amb un conegut meu sobre l’escalfament de les persones que practiquen peses, en concret, d’alguns casos que es poden veure al gimnàs. Jo he vist com hi ha individus que entren a la pràctica de l’entrenament amb peses directament, sense fer cap tipus d’escalfament previ!

Moltes vegades, algunes d’aquestes persones agafen una barra de fusta o pica i fan unes sèries de rotacions o girs de cintura, per cert, un exercici quasi prohibit avui en dia, ja que pot provocar algun tipus de lesió a la columna vertebral. El fet de posar-se a mobilitzar pesos de consideració sense haver fet un escalfament correcte, d’entrada, és un greu error; en segon lloc, provocarà una baixada en el rendiment, i per últim és molt probable que es pateixi algun tipus de lesió muscular o tendinosa.

El culturista Quim Llucià fins i tot ha escrit un article per tal de fer pública la seva experiència. Ell era d’aquests que no escalfava suficientment. Una lesió a l’espatlla va provocar que hagués de començar els seus entrenaments amb una sobrecàrrega molt més baixa del que ho feia. Això, al principi, era fet com un condicionant sine qua non, ja que per a ell era imprescindible no deixar l’entrenament. Va notar que fins que no portava una estona treballant amb pesos i càrregues lleugeres no podia seguir l’entrenament prescrit, a causa de la manca de prestació que tenia la seva espatlla lesionada.

Aquest fet condicionant, però, amb el temps ho va convertir en una teoria i en un sistema de treball establert, comprovat i fiable, que no només li servia per escalfar la seva musculatura de l’espatlla, sinó que, traslladat a d’altres grups musculars, va aconseguir un increment notable del rendiment, amb els resultats a la mà. Aquesta conversió d’en Llucià la considero molt vàlida, ja que estic parlant d’un home que feia de l’entrenament amb pesos una forma de vida.

L’entrenament de força i, per tant, l’entrenament de peses suposa un increment important en l’esforç de l’organisme. Aquest, per poder tolerar aquest esforç, ha d’estar més predisposat i aquesta disponibilitat ha de provocar una major capacitat de reacció del sistema nerviós central (SNC), un augment de la temperatura muscular i un augment del metabolisme en general.

El fet d’augmentar el metabolisme fa que l’organisme sigui capaç de millorar l’absorció d’oxigen i de substàncies nutritives. La millora de la capacitat de reacció del SNC fa que millorem la coordinació, aspecte molt important en el treball de força plurisegmental, com poden ser esquats, press bank o exercicis de tracció. Per la seva banda, l’augment de la temperatura muscular redueix la viscositat (fricció interna de les fibres musculars) de la musculatura. Aquesta disminució de la viscositat fa que les fibres musculars siguin més extensibles i fa que augmenti la seva velocitat de contracció, coses que provoquen una disminució del risc de lesions.

Per tant, amb tot el que he dit, hem de buscar sempre un bon escalfament, que pot tenir una durada variable, en funció de moltes coses, però que situaríem de 20 minuts en endavant. Amb la part general de l’escalfament aconseguiríem l’augment del metabolisme i l’increment de la temperatura muscular. A tot això li acompanya un component psicològic molt important, que ajuda l’esportista a arribar a la consecució de les seves fites.

D’altra banda, amb l’escalfament específic treballarem aquells grups musculars que després hem de sotmetre a grans tensions amb les peses o les màquines isocinètiques. No hem d’oblidar els estiraments, tant a l’acabar l’escalfament com a l’acabar l’entrenament. Molts practicants d’halterofília, powerlifting o culturisme tampoc hi creu. Però d’això ja en parlarem en una altra ocasió.

L’escalfament de l’organisme sempre és important abans de practicar un esport, però tant el seu component físic com el psicològic (aquest darrer, més important en una competició) són bàsics, no només per evitar lesions, sinó també per augmentar el nostre rendiment. “Oh, és que jo no tinc temps de fer tantes coses...” D’acord, doncs fes només aquelles que estiguin ben fetes.