Difondre el patrimoni
Leditorial de la Revista del mes passat es felicitava perquè es començaven a visualitzar els canvis urbanístics que permetran besllumar aviat un futur Cambrils. Unes reformes, apuntava, que afectaran la qualitat de vida dels cambrilencs. Parlava de les grans infraestuctures i dels equipaments lúdics i socials
Són les grans coses dun Cambrils nou, les coses que com deia, de forma molt encertada, lanàlisi de la nostra publicació faran que el nostre poble comenci a sortir del túnel.
Jo, però, no vull parlar de temes macro sinó de qüestions micro. No vull escriure sobre les coses grans, ja ho faig sovint, sinó de les petites coses, daquelles més pròximes a la gent. Els reportatges i les notícies sobre les grans inversions i les grans obres de vegades amaguen les matèries més quotidianes. De vegades correm el risc que en el camí que hem de recórrer per abandonar el fosc túnel deixem enrere i ens oblidem coses de les quals ens en podem penedir.
Mexplico. Cambrils és un poble ric en patrimoni. Ja sé que sóc reiteratiu i que ja ho he escrit en alguna altra ocasió, però no per repetir-ho les coses han millorat. Dic amb orgull que som rics perquè he vist que altres pobles veïns, amb menys riquesa patrimonial que el nostre, ho cuiden millor i hi dediquen més recursos, que fa que els llueixi molt més.
Fa uns anys, quan des de la Casa de la Vila es va encarregar un inventari de patrimoni arquitectònic i arqueològic del nostre terme, voluntariós però limitat i amb moltes mancances, vaig reclamar que aquesta llista shavia de fer pública, shavia de difondre... en definitiva, shavia dacostar als ciutadans. És a dir, que no nhi ha prou a tenir un document, sinó que ladministració shi ha dinvolucrar i dir què sha de fer en cada cas per a la seva preservació i sobretot actuar si hi ha alguna situació de perill de destrucció ja sigui natural o provocada per la mà de lhome. I això ho ha de fer amb el diàleg i amb lacord amb les entitats del poble que es dediquen a aquestes qüestions i amb els experts que saben com afrontar-ho.
En aquest document que dorm el son dels justos en els calaixos de ladministració hi ha la Carlania, que Manel Tarés recull, unes pàgines més endavant, en un brillant treball de recerca que ens ajudarà a conèixer però sobretot a preservar aquest llegat excepcional. També hi figura lantic edifici del Pòsit. Lamentablement ja només podem parlar del nou edifici, però és molt important per preservar la nostra memòria històrica com construïm aquest nou Pòsit. Linventari parla també de la Font Coberta, ja veurem què fan els vinyolencs amb aquesta joia del seu patrimoni. Són només uns casos als quals he pegat fanalada; nhi ha molts daltres que linforme ignora. Són petites coses, si es vol, però que també marcaran la qualitat de vida dels cambrilencs.