Opinió

Carta al defensor de la ciutadania

Benvolgut senyor,

No tinc el gust de conèixe’l personalment, tan sols a través de la seves memòries anuals recollides pels mitjans de comunicació o la d’aquest any que està penjada a la pàgina web de l’Ajuntament. Formo part dels milers de ciutadans del poble que desconeix l’existència de la figura del defensor de la ciutadania. Veient les persones que se li van adreçar l’últim any –96 – em sorgeix la pregunta del perquè d’aquesta situació. No serà que hi ha gent que tot i que n’ha sentit a parlar no sap realment si es tracta d’una institució que existeix realment, o es pensa que és d’aquells organismes amb noms molt bonics que sovint creen les administracions però que a l’hora de la veritat són de cartró-pedra com al cinema?

No acabo d’entendre com un òrgan de participació ciutadana tan important com el seu, el nostre Ajuntament no el promociona i no fa campanyes explicatives entre la població per donar a conèixer la seva existència i la feina que pot fer. No tinc constància de la informació sobre el defensor que es dóna als mitjans de comunicació públics locals ni tampoc de la seva presència en espais divulgatius de la seva tasca, que, en paraules seves, “esdevé un recurs més per als descontents amb l’Administració i vetlla pel respecte dels drets de tothom, sobretot d’aquelles persones amb pocs recursos que davant de la burocràcia i els tecnicismes se senten impotents”.

Precisament any rere any la majoria de les queixes que li arriben són per la manca de celeritat de l’Ajuntament a l’hora de respondre les consultes i els requeriments dels ciutadans i que tot i la seva denúncia, l’incompliment es repeteix i que això, assegura vostè, “és una omissió d’un deure que a més de perjudicar els ciutadans, també afecta la bona imatge de la nostra administració local”.

El tema del soroll és també dels que motiva més que els cambrilencs acudeixin a la seva finestreta, per cert que m’ha cridat l’atenció que es queixen més les dones i que els de la Platja són els que més han passat pel seu despatx. Aquest any, però, sembla que l’estrella de les reclamacions ha estat el rebut de l’aigua. M’ha agradat la seva valentia al subratllar les contradiccions entre les campanyes municipals d’estalvi d’aigua i el sistema de facturació de mínims i la seva proposta de repercussió íntegra dels costos de prestació.

El motiu de la meva missiva és doble. D’una banda, encoratjar-lo a continuar en la seva feina en benefici dels cambrilencs i suggerir-li que seria molt útil per als ciutadans que ha de defensar que vostè pogués actuar directament, sense que calgui que li demanin, com marca el seu reglament d’actuació. Fóra bo que pogués sortir del seu despatx i passejar-se pel terme per comprovar sobre el terreny si les institucions vulneren els drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania recollits a les lleis i que vostè ha de defensar. Segur que hi hauria fórmules per assolir aquestes funcions sense que calgués convertir-lo en el guerrero del antifaz o en una mena de superhome que lluita contra els elements.

Però si això no fos possible, l’altre objectiu de la carta és demanar als seus possibles clients –les cambrilenques i els cambrilencs– que a més de les queixes i les crítiques a les tertúlies de cafè tradicionals i de les més modernes en forma de xats d’Internet, que acudeixin a la seva institució. Que les reclamacions no es quedin només a l’aire sinó que s’adrecin a vostè, que és fàcil, i fins i tot es pot contactar per correu electrònic, i així ajudin a fer un poble millor on es corregeixin els greuges sota la seva supervisió independent i objectiva.

Cordialment,

Josep Capella