Opinió

Diàleg, rendició i hipocresia

Portem anys i més anys patint la violència d’ETA. Sovint s’ha parlat que la banda terrorista estava a les acaballes; també és una cantarella molt repetida des de diferents governs; malauradament, la dura realitat de bombes i malvestats s’ha acabat imposant fins ara.

Un servidor, que voreja els 45 anys, ja té una certa perspectiva històrica davant les gestes “glorioses” d’aquells que pretenien i pretenen representar el poble d’Euskalerria. Personalment vaig viure intensament una explosió en el cor de l’Eixample de Barcelona el març de 1987, una mena de preludi macabre de l’esgarrifosa matança d’Hipercor. Passejava per la Diagonal, una plàcida nit, quan una sorda tremolor del paviment em va trasbalsar; vaig pensar en un terratrèmol però era una bomba en una cruïlla pròxima. L’espectacle feia feredat: foc, flames, fum, foscor, amb comentaris fora de si dels indignats veïns.

També recordo tota classe d’iniciatives de l’Estat espanyol per posar-hi punt i final: estats d’excepció amb la Dictadura, les penes capitals de l’octubre de 1975, les amnisties en la Transició, les converses d’Alger del PSOE, l’invent desafortunat dels GAL i el senyor X, la treva amb Aznar, l’esperança darrera esmicolada en la terminal de Barajas.

No m’entretindré desglossant el capteniment del PP davant els intents del bocamoll Zapatero d’endegar un diàleg amb la banda. Només els recomano menjar moltes cues de pansa i repassar les hemeroteques de la premsa amiga com El Mundo. Fins i tot, els experts en teoria del llenguatge podrien fer una acurada anàlisi d’aquella expressió tan comentada d’Aznar on ETA era definida com “movimiento de liberación vasco” i no pas com una vulgar banda mafiosa.

Segons l’oposició, el tarannà dialogant del PSOE només ha enfortit una ETA acorralada quan governava Don José María. Tanmateix, però, els corifeus mediàtics del PP insisteixen a vincular-los en la massacre de l’11 de març. Fent un raonament a l’abast de Barrio Sésamo: si les bombes d’Atocha, Santa Eugenia i el Pozo del Tío Raimundo van ser cosa dels encaputxats habituals ergo la banda no estava tan acorralada!

Ara dialogar amb ETA sembla una mena de punyalada a la dignitat pàtria. Fa molts anys, si la memòria no em traeix, l’enyorat arquebisbe de Tarragona, el Dr. Ramon Torrella, feia unes declaracions valentes sobre el tema de parlar amb els violents. Segons ell, la pau era un bé tan important que si calia es dialogava amb el dimoni. Ara, aquestes declaracions li haguessin suposat tot un repàs a l’estil COPE (per cert, emissora de la Conferència Episcopal Espanyola especialitzada en sembrar harmonia i germanor franciscana). Ernest Lluch, per cert víctima d’ETA, ho tenia també molt clar; si aquells eixelebrats criminals no l’haguessin assassinat una trista nit de novembre, potser ara rebria un allau d’insults o estirabots de manifestants ben guarnits amb la rojigualda.

La paraula diàleg ha caigut del diccionari polític del senyor Rajoy, Acebes, Zaplana i Cia. Per ells qualsevol intent de parlar és una rendició. Ara bé, quan ells ho van fer llavors no era cap claudicació, era alta política, era tenir sentit d’estat.

Desconec si l’estratègia del diàleg podrà acabar amb el terrorisme etarra, però l’alquímia verbal que empren els capitostos del PP és pura hipocresia.