Opinió

Petites joies del passat (I)

La Biblioteca Nacional és la institució bibliotecària superior de l’Estat i directora del sistema bibliotecari del país. Com a objectius principals té el de reunir, catalogar i conservar fons bibliogràfics escrits en qualsevol llengua al servei de la investigació, la cultura i la informació. Recentment ha posat en marxa un projecte d’hemeroteca digital per permetre la consulta i difusió pública mitjançant Internet d’una part del Patrimoni Bibliogràfic Espanyol conservat en aquesta institució. En la seva primera fase ha digitalitzat 143 publicacions compreses entre el 1772 i el 1933, cosa que permet consultar prop de 500.000 pàgines.

Gràcies a la tecnologia OCR de reconeixement òptic de caràcters es pot extreure el contingut textual de les pàgines i introduir-lo en una base de dades que faciliti la cerca d’informació. Sense aquesta tecnologia el procés de digitalització seria semblant al procés dels microfilms, és a dir, la preservació de les publicacions en un format que ocupa menys espai i que alhora les fa més perdurables. Cercant en aquest fons la paraula “Cambrils” obtenim 123 resultats, la primera referència apareix al Diari de Mallorca a l’edició del dimarts 21 de gener de 1812, “de Cambrils en un dia el Laud del patron Manuel Boy con 1 pasagero y cargo de vino y aguardiente”. Aquest diari recollia un resum de les embarcacions que fondejaven al port de Palma indicant el tipus de vaixell, la tripulació, els dies de navegació i la mercaderia que transportaven. Gran part de les pàgines trobades fan referència a aquest diari i a aquesta circumstància, però també trobem moltes d’altres petites joies informatives del nostre passat.

El diari El Conciso, en la seva edició del 27 de juliol de 1812, informa “el capitan Puig, mallorquín, ha apresado en Cambrils 2 faluchos y una escampavia de piratas: sus tripulaciones eran de 49 hombres”. El diari polític, literari i mercantil La Dinastía recull el 8 de juny de 1884 un accident, “a las nueve de la noche de anteayer en Cambrils, calle Mayor, a consecuencia del derribo de una casa desplomó la del lado, salvándose como por milagro una criatura en la cuna y una anciana, que resultó, no obstante, con una pierna fracturada, unicas personas que en aquel momento estaban en la casa, pues un cuarto de hora antes habían salido las demás que la habitaban. El vecindario todo de Cambrils con las autoridades acudieron así que se tuvo noticia del hecho, al lugar de la catástrofe, prestando cuantos auxilios fueron necesarios y logrando estraer de entre los escombros a la criatura y anciana de que antes hablamos. Un mulo que había en el establo quedó completamente aplastado”. El mateix diari, el 13 d’agost de 1886, informava d’un assassinat succeït a Cambrils, “en las inmediaciones de Reus han sido capturados cuatro criminales que formaron parte de una partida de ladrones que en Enero de 1884, fingiéndose carlistas, asesinaron al boticario de Cambrils y saquearon su casa”.

La tecnologia OCR ens permet fer cerques sense gaires esforços, en tan sols uns segons podem consultar el contingut de 500.000 pàgines, fer-ho manualment pàgina a pàgina seria gairebé impossible. En la propera columna us transcriuré unes quantes referències més sobre Cambrils i, si teniu curiositat, podeu accedir vosaltres mateixos a l’adreça de més amunt i veure el funcionament d’aquesta potent hemeroteca digital.

http://hemerotecadigital.bne.es/inicio.htm