Opinió

Conceptes de l’entrenament esportiu

Sota l’expressió del títol d’aquest petit article, hi podria incloure un munt de conceptes que afecten, estan relacionats, depenen o són bàsics en el món de l’entrenament esportiu.

Alguns d’ells ja els he comentat d’altres vegades i són molt populars (freqüència cardíaca, calories, entrenament aeròbic, anaeròbic, intensitat, volum...). Aquesta vegada, però, vull parlar d’un terme que és molt important en l’entrenament esportiu, fins i tot determinant, diria jo, i aquest és el consum màxim d’oxigen (VO2 max).

El VO2 max és la màxima capacitat de l’organisme de distribuir i utilitzar l’oxigen a nivell de les cèl·lules o fibres musculars, durant un exercici intens. També podem definir-lo com la capacitat del cos per transportar oxigen des de l’aire ambiental fins als músculs que estan treballant, convertint-se així en un dels paràmetres més importants de l’entrenament.

El VO2 max és d’una importància cabdal sobretot en els esports predominantment aeròbics, com el ciclisme de ruta, el marató, triatló, esquí nòrdic, curses atlètiques de llarga distància, natació de llarga distància... Aquest concepte es va començar a desenvolupar als anys 1923-1924, pel fisiòleg A.V. Hill, i la seva unitat de mesura és ml/kg/min, que significa, mil·lilitres d’oxigen consumits per quilogram de pes corporal i per cada minut de treball.

El VO2 max és un indicador de l’entrenament d’una persona i és el mètode més comú per demostrar els efectes d’aquest entrenament, ja que entrenant s’incrementa i la manca d’entrenament el pot disminuir. També podem dir que l’edat, el sexe, l’exercici sobre el qual s’estableix la prova per determinar-lo, les condicions genètiques de l’esportista, etc. són paràmetres que poden influir sobre els seus valors. Tinguem en compte, però, que l’entrenament no el fa créixer exponencialment, sinó que li pot donar un increment d’entre un 5% i un 15%.

El VO2 max es pot mesurar o estimar. Es mesura en un laboratori, normalment de medicina de l’esport, fent una prova d’esforç, amb un protocol ja establert (pot ser amb cicloergòmetre –bici– o amb cinta rodant –cinta de córrer–), i s’ha d’anar analitzant l’aire expirat per l’atleta i comparar-lo amb l’inspirat.

Les estimacions es fan amb un protocol igual o similar que els anteriors, però en lloc d’analitzar els gasos (aire), el que fem és monitoritzar la freqüència cardíaca, i a través d’ella i dels seus valors es troba el VO2 max.

Per fer un càlcul aproximat del VO2 max, podem realitzar una prova de camp que molts deveu conèixer o almenys heu sentit parlar d’ella: el test de Cooper. Aquest consisteix en córrer 12 minuts (preferentment en una pista d’atletisme), i fer la màxima distància possible. Un cop tenim la distància podem aplicar la fórmula següent:

VO2 max = Distància recorreguda en metres - 504,9 / 44,73

Això ens donarà el resultat en ml/kg/min.

Com a curiositat podem dir que un superatleta d’elit masculí pot arribar a tenir un VO2 max proper o fins i tot superant els 80 ml/kg/min, mentre que una dona d’elit el pot tenir al voltant dels 65 ml/kg/min. Per a la gent normal, de 40 a 50 està molt bé, de 30 a 40 és millorable i menys de 25 ml/kg/min és realment baix.