Opinió

Som al sud

El terme municipal està ben trinxat aquests mesos per la coincidència de diverses obres que, després de molts anys de retard, sembla que ben aviat es començaran a fer. Estic parlant, sobretot, de la variant de la carretera A-7, la coneguda fins ara –i encara ara, no ens enganyem– com Nacional 340. D’aquí a dos o tres anys, quan s’acabi aquesta nova carretera, s’acabarà una de les injustícies més grans comeses en aquesta part de Catalunya: les interminables i omnipresents cues que cada any, i ja no només a l’estiu, cal suportar estoicament quan ens apropem a Cambrils. Milions de conductors de tot Europa deuen associar el nom del nostre poble a un viacrucis que, d’any en any, ha esdevingut més cruel tant perquè cada cop hi ha més vehicles a la carretera com perquè, de mica en mica, moltes poblacions han anat aconseguit la seva variant. Ha estat –és, de fet– una injustícia històrica que ara sembla que té els dies, o els mesos, comptats. Confiem-hi i, de passada, comencem a pensar com la desaparició de la Nacional –o la General, com encara en diu molta gent– canviarà la configuració urbana. Només cal passar un dia per dins de Vila-seca per fer-nos-en una idea.

Tanmateix, just quan la variant comença a insinuar-se, es coneix una altra notícia d’aquelles que fan dir: “Ja hi tornem a ser! Un altre cop la mateixa història”. Em refereixo a l’anunci de la concessionària d’autopistes Abertis que ampliarà a tres o quatre carrils el tram entre la Jonquera i Salou. Per si no ho sabeu, en aquests moments Abertis és l’empresa matriu tant del tram d’autopista de Vila-seca –per què encara n’hi diem Salou?– cap al nord (Acesa) com de Vila-seca cap al sud (Aumar).

Doncs resulta que Abertis mira al futur i troba una solució per donar resposta al previsible i constant augment de trànsit. I, a canvi de fer les obres, poder perllongar la concessió, naturalment. I la solució no és altra que ampliar la capacitat de l’autopista. Per allà on ara passen dos cotxes alhora, d’aquí a dos o tres anys n’hi passaran tres. Però només fins a Vila-seca. A partir d’aquí es veu que ja no cal. Deuen haver calculat que hi ha menys trànsit i que l’autopista ja està bé com fins ara. O potser que els diners de la recaptació no compensa el cost de les obres. De raons se’n poden trobar moltes, però el resultat serà que d’aquí a uns anys Cambrils, el primer poble amb només dos carrils, tornarà a ser un coll d’ampolla pels que circulin per l’autopista.

No seria lògic defensar que l’autopista tingués tres carrils fins a Cadis, o fins a València, si no hi ha dades que ho reclamin. És raonable admetre que no tots els trams han de tenir la mateixa capacitat. La pregunta és: per què el sud comença justament a Cambrils. Què té de diferent Cambrils de Vila-seca o de Tarragona? Formem part de la mateixa comarca geogràfica –el Camp de Tarragona–, parlem la mateixa variant dialectal, l’economia està totalment integrada, compartim els mateixos serveis. M’agradaria saber qui i per què un bon dia, deu fer trenta o quaranta anys, va decidir que l’autopista catalana s’acabaria a Vila-seca –Salou, en van dir aleshores– i que l’autopista valencianacomençaria a Cambrils. I que no calia que fos d’asfalt –amb ciment lleig i sorollós ja passàvem–, que els vorals fossin de la mateixa amplada i que hi hagués tantes plantes a la mitjana. Efectivament, ja se sap que al sud no cal anar amb tant de compte i que amb poca cosa passem. Si ja és injust que hi hagi nordi sudmés incomprensible és que ens situin l’equador en el lloc que no toca. Ho van fer i ho continuaran fent mentre els ho permetem.