Lherència de Cuba
Mha caigut a les mans un llibre aparegut recentment sobre les relacions entre Catalunya i lilla de Cuba. Es titula Catalunya a Cuba, com a subtítol té un revelador Un amor que fa història, i lha escrit la periodista reusenca Tate Cabré. De fet, és un llibre de text però sobretot de fotografies, que sendinsa en les relacions que al llarg de 500 anys, però especialment al segle xix, han unit el nostre país i lilla caribenya. Ledició, magnífica, la firma Edicions 62.
Llegir el llibre ha estat tot un plaer, no només per la varietat i qualitat de les fotografies dunes terres que no conec, sinó perquè permet descobrir la intensitat duna herència encara vigent avui dia. Una herència cultural perceptible en la renovada tradició de les havaneres, per exemple, però menys coneguda probablement en la tradició del cafè, copa i puro, portada a casa nostra pels catalans enriquits a lilla caribenya, els coneguts com indianos, americanos o cubanos, segons la comarca.
El Garraf i el Maresme són les comarques amb més indianos. I entre aquests, Salvador Samà i de Torrents, marquès de Marianao topònim cubà, per cert i de Vilanova i la Geltrú, creador i propietari del nostre Parc Samà, dissenyat lany 1882 pel conegut arquitecte Josep Fontserè. Conscient que lèpoca cubana tocava a la fi, esclatades les revoltes independentistes, el marquès probablement va voler fer-se passar lenyorança dultramar, i segurament també fer ostentació de les seves riqueses, amb un gran palau i una no menys imponent finca del més pur estil colonial.
Però per què a Cambrils i no a Vilanova o alguna altra població més propera a la seva residència habitual i als seus negocis? Segur que no hi ha cap secret amagat, però molta gent, entre ells jo mateix, no ho sabem. I és que, tan a prop com és aquesta relació amb Cuba poc més de cent anys i tan poques coses que en coneixem. I no només sobre els indianos, que a casa nostra comencen i acaben, que jo sàpiga, amb el marquès de Marianao, sinó de molta altra gent, segurament molts cambrilencs, que durant el segle xix van anar a Cuba.
Escriu Tate Cabré: per als catalans, Cuba és lilla màgica que ha atret viatgers de totes les èpoques. La musa que ha inspirat compositors i poetes durant cinc segles. La terra mítica de milions demigrants. Però també és la tomba de milers de soldats de lleva que van embarcar cap al Carib conscients que anaven a lescorxador. Què en sabem, de fet, dels cambrilencs que van anar a Cuba? Els indianos són els qui van fer fortuna i van tornar, però molts altres catalans ho van provar i hi van deixar la pell i, simplement, no es van enriquir. Hi va haver cambrilencs que van marxar a fer les amèriques? Shi van quedar o van arribar a tornar? I què dir-ne de les lleves de soldats, presents encara en el record dels nostres avis i besavis? Cambrils té una herència cubana encara per descobrir. Per sort, dun període no gaire llunyà i en què ja tot sescrivia i sanotava en registres. El repte dinvestigar-la hi és.