Opinió

La cultura material, testimoni dels nostres orígens

Senyors i senyores regidores de l'Ajuntament, qualsevol resta arqueològica que parli dels nostres orígens és especialment rellevant

Fa uns dies el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils, després de la reactivació de les obres en el futur solar del Mercadona, va realitzar a mitjans locals les següents declaracions:“No sóc un expert, però les restes datarien de dos o tres segles enrere i no n'hi cap de significativa: són atuells, plats. No és cap estructura”.
Després de llegir aquestes afirmacions, anem a partir d'un primer principi. Les seves indignants declaracions reflecteixen un total i absolut desconeixement de la tasca i importància de la disciplina arqueològica en general. De fet declarar davant de l'opinió pública que les restes recuperades, per pertànyer a un període d'uns 200-300 anys enrere no són significatives, reconeixent que “no és un expert” (la qual cosa sembla no ser determinant per a ell), delata una terrible falta de sensibilitat davant la importància del manteniment i conservació del nostre patrimoni històric -arqueològic, la qual cosa ja es va demostrar degudament per part del Consistori amb la demolició de l'antiga estació sense cap mirament.

Senyors i senyores regidores de l'Ajuntament, qualsevol resta arqueològica que parli dels nostres orígens és especialment rellevant. Ens informa sobre els nostres usos, les nostres costums i tradicions, ens informa sobre l'activitat humana i la vida quotidiana en un moment històric determinat. Això inclou una gerra, una cullera, una pinta o un simple plat, eines que al senyor Dazza no li semblen significatives. D'altra banda i sent igualment indignant: sí que es va documentar la presència d'estructures a la zona. Mentir no és necessari quan hi ha documentació arqueològica i una memòria de la intervenció
que podrà estar a l'abast de tothom. Ha de saber, senyor regidor, que una dent mil·limètrica de ratolí pot servir per datar un jaciment arqueològic amb milions d'anys. Una dent de ratolí si, encara més petit i “insignificant” que un plat.

Les restes arqueològiques ens informen igualment sobre una època, sobre un període amb un context econòmic, polític, social i cultural amb la seva única i especial rellevància, reflectint en aquest cas la vida de les persones de Cambrils, els nostres avantpassats, uns centenars d'anys enrere. És una pena que al Govern Municipal no li interessi conèixer els seus orígens i per extensió els orígens dels seus veïns i veïnes. Puc assegurar-vos senyor Regidor d'Urbanisme (que no de Cultura ni de patrimoni, per un altre costat...) com a arqueòloga que sóc, que tals declaracions indiquen el menyspreu per la memòria col·lectiva d'un poble i una sensibilitat nul·la davant del meravellós patrimoni que disposem en aquest municipi.

Però per a mostra un botó, fa uns mesos, sense tenir en compte les opinions de les ciutadanes i ciutadans de Cambrils, el Govern de Cambrils va decidir demolir l'antiga estació de tren, reflex material històric dels primers moments del ferrocarril a la
nostra localitat i amb una importància excepcional durant la Batalla de l'Ebre. Tampoc es van tenir en compte les veus d'historiadors que clamaven per mantenir aquesta construcció per la seva rellevància històrica.
Em pregunto senyors Regidors si ara a més de polítics són experts en arqueologia i història, si tenen també la capacitat moral i la capacitat de decidir quan una resta arqueològica és important o no i exposar-la, a més, davant l'opinió pública amb total impunitat i amb una manca absoluta d'humilitat.

És necessari i urgent l'activació de polítiques destinades a la salvaguarda del nostre patrimoni històric i cultural. Des del Govern Municipal no hi ha interès en la conservació i posada en valor del mateix, denotant clarament una manca de sensibilitat davant les representacions materials i immaterials dels nostres orígens, sigui quina sigui la cronologia dels mateixos. La vil·la de la Llosa i els seus panells explicatius es troben en un estat lamentable, els horaris d'obertura són limitats i no hi ha personal pels complexos culturals i patrimonials, sent a més les seves condicions de contractació veritablement lamentables. Els espais de la Guerra Civil no estan oberts al públic la major part de l'any i la seva conservació deixa molt a desitjar. No existeix la visibilització de les restes arqueològiques i històriques de la nostra localitat. No interessen.

Cambrils podria ser un referent del turisme cultural i històric-arqueològic permetent un flux de visitants tot l'any i fomentant la creació d'ocupació a l'àmbit cultural, potencial no ens sobra. Però quan la cultura, l'educació i la transferència de coneixement a nivell social són elements secundaris per als nostres governants, la posada en valor dels mateixos es torna insignificant per la seva banda.