Opinió

Anar a fer la copeta

“Cafè, copa i puro” és un costum arrelat d’aquest país. És una conseqüència natural del règim d’alimentació adoptat fa molts anys que consisteix en un esmorzar precari, un dinar voluminós i un sopar capritxós, tot plegat dins un horari molt tardà. Aquest règim va ser implantat i acceptat al nostre país fa quaranta o cinquanta anys. En l’època present, a causa de l’horari de treball, de la densitat de població i de les distàncies, el règim imperant és discutit, i em sembla que costarà d’arrelar.

En les festes assenyalades –i no tan assenyalades– havent estat el dinar copiós i els comensals satisfets, la companyia complementària del cafè, copa i puro crea l’ambient propici per fer tertúlia, que pot allargar-se segons dels qui no tenen res a fer. Amb la saturació d’aliments, cafès, licors i cigars, ben mirat, les hores de les tardes queden reduïdes a ben poca cosa.

A principis del segle passat, el costum estava tan arrelat que les persones solteres o les que no tenien casa pròpia anaven a un cafè o altre a fer la copeta on trobaven la tertúlia habitual. La gent d’avui no fa tertúlies públiques ni privades, perquè no té res a dir. D’això en donen la culpa a la pressa. Els cafès eren infernals perquè el soroll era insuportable, però els grupets que parlaven del temps, del futbol, de dones, etcètera, ho toleraven tot. El conyac que prenien era la droga més general. Es bevia amb gran facilitat. Tenia una entrada suau. Algú prenia rom perquè era més sec. Després d’ingerits, ni el soroll, ni la xafarderia, ni els afers de llit arribaven més enllà dels petits comentaris sense cap transcendència notable. Si aquestes persones perdien la tarda a conseqüència de les copetes, el dia esdevenia una pura il·lusió insignificant. Després es devia d’anar a dormir amb la dona, alguns amb l’amiga, de manera que tot quedava arrodonit d’una manera gairebé completa.

En aquells temps, els homes es dedicaven, sobretot, al conyac, perquè era considerat un líquid de masculinitat. Hauria estat un símptoma de mala salut veure un home amb tota la barba, pelut i espitregat, amb una copeta de Chartreuse a la mà.

Els licors dolços eren molt apreciats: l’anís, el Chartreuse, el Benedictine, eren degustats per les senyores i pels representants dels ordes religiosos, que solien ser invitats a les cases benestants. Als cafès, mai. Són els licors de la conversa plàcida, sostinguda i tolerant. Són converses discretes i lleugerament picants. És la copeta de l’amistat, per conversar. Es pot demanar una cosa més seriosa i eficaç?