El món més segur de Bush
Amb la intervenció a lIraq, Bush prometia, a tort i a dret, que la creuada contra el terrorisme global implicaria gaudir dun planeta més segur. Aquesta llaminadura intentava engalipar una opinió pública, sobretot europea, no gaire convençuda de les nobles intencions de lemperador George.
De ben poca cosa van servir que milions de manifestants sesgargamellessin arreu en contra duna guerra o que els inspectors de lONU afirmessin, per activa i per passiva, que el dictador Saddam no tenia aquelles temibles armes que impedien dormir tranquil el senyor Aznar. La fatxenderia del trio de les Açores no tenia aturador. A base de prepotència i boles de lalçada dun campanar, los Panchos dOccident havien decidit tocar la cançó de la guerra i obsequiar el món amb un demà ple de ventura i harmonia.
Han passat ja dos anys del derrocament del tirà Hussein. Què nha quedat de la solfa del bolero?
En lloc dun planeta pacificat i delerós destar a lombra benefactora de làguila imperial americana, joves desheretats del tercer món converteixen Ossama Ben Laden en una icona contestatària, a semblança del Che Guevara pels joves europeus del 68. Europa veu com les urpes del terrorisme sacarnissen sobre ciutadans de Madrid i de Londres. Occident, acostumat a veure lhorror, el caos i la sang des duna distància i una indolència televisiva, ara resta astorada i se sent amb por. Mira els seus dirigents i vol respostes, no tolera viure en la incertesa, en el risc. Això de cotxes bomba, o de danys col·laterals dun míssil de les forces docupació (perdó, volia dir dalliberament) sobre un mercat de Bagdad o Kabul, escau a aquests llocs primitius acostumats a la violència i la mort, però no pas al bressol de les llibertats i del pensament mundial.
Blair i Bush segueixen amb lestrofa de la cançó: combatre sense treva el terrorisme fins assolir la victòria sobre els enemics del món lliure. Per ells i per la cort dels anomenats neoconservadors (intel·lectuals al servei del poder) res danalitzar o cercar raons del fenomen terrorista ni destablir cap relació entre la intervenció a lIraq i els atemptats islamistes.
En canvi, Chatham House, reconegut Institut Reial dAfers Internacionals no sempassa aquesta simplificació pueril. Amb un informe, elaborat per dos professors universitaris, publicat una setmana després de la matança de Londres posa els punts sobre les is: El Regne Unit està exposat a un risc més gran perquè és laliat més íntim dels Estats Units. No hi ha dubte que la situació a lIraq ha imposat dificultats particulars al Regne Unit i a làmplia coalició contra el terrorisme. La guerra de lIraq ha donat una empenta a la propaganda, el reclutament i la recaptació de fons de la xarxa de Al-Qaida i ha proporcionat als terroristes un objectiu i un territori densinistrament. Linforme també denuncia el seguidisme de la política exterior britànica supeditada a la del seu soci nord-americà... Anar al seient del darrera amb un poderós aliat ha demostrat que és costós en vides per als exèrcits dels EUA i la Gran Bretanya, en vides iraquianes, en despeses militars i en el dany causat per la campanya contaterrorista. (Publicat al Periódico de Catalunya del 19 de juliol).
Després de l11-M i del 7-J, Europa ja pot entendre i patir a la seva pell aquest món més segur corejat pels trilers de les Açores.