La palmera de Gràcia
Darrerament he parat atenció en la placeta que es va crear, fa dos anys, tocant de la Riera al raval de Gràcia, sobre lemplaçament de lantic convent dels Agustins. Recordareu que, durant les obres de canalització de la cava de les Quecles, que travessa el Nou Cambrils, van topar amb els fonaments daquest antic monestir. Un cop realitzada la prospecció arqueològica de rigor, les restes van ser colgades i van urbanitzar la placeta que shi formava. Algun tècnic en paisatgisme va decidir plantar-hi una palmera, un arbre gens típic daquesta contrada, i després va caler batejar la nova conquesta urbana. Això no va ser pas cap dilema per al geni que va anomenar-la placeta de la Palmera, establint així una acurada metonímia, com si la plaça dAragó la bategéssim com a plaça dels Pins. Ignoro absolutament qui va ser el responsable daquesta brillant idea, però és indubtable que shi va lluir. Sembla ser, però, que aquest nom havia de ser només provisional: calia esperar una proposta millor.
Sóc conscient que la nostra societat té altres problemes molt més importants que el del nom dun espai urbà de tan poca importància. Però, justament per banal que és el tema, sorprèn larbitrarietat de la denominació. Els ciutadans sempre hem dexigir els millors resultats de les actuacions dels nostres tècnics, polítics i estrategues, i més encara quan es tracta dafers tan simples desmenar. Quan li van posar aquest nom, ja vaig denunciar aquesta mediocritat tímidament en aquestes mateixes ratlles. Aleshores vaig proposar algun nom relacionat amb les restes del convent de Sant Agustí que allotja el subsòl de la placeta, però sembla que en aquest poble no et comencen a fer cas si no passes una instància per lOAC.
Com a estudiós de lèpoca moderna a Cambrils, conec lenorme importància que va tenir la comunitat religiosa agustina en la vida local del seu temps. Aquests religiosos van ser presents al poble almenys uns dos-cents anys, primer al convent de Gràcia i després a lermita del Camí, i van dotar la vida espiritual cambrilenca de nous elements de devoció. El descobriment duna sagrada forma incorrupta a lesglésia del convent explica, quasi de manera llegendària, la celebració de lanomenat segon dia de Festa Major, el dia del Sagrat Cor. També el dia de Sant Agustí, patró de lorde, era festejat a la vila. Daltra banda, el convent va ser testimoni de la signatura de la concòrdia entre Cambrils i Montbrió, per raó de la qual les dues viles separaven les seves jurisdiccions. Tampoc sha doblidar la ferma resistència davant les tropes de Felip IV que ens descriuen les cròniques. El paper que va jugar aquesta comunitat en la societat local de lèpoca no ha estat justament recollit en la toponímia urbana de Cambrils. De la mateixa manera que existeixen una plaça del Setge i uns carrers de la Capitulació, del Castlà o de la Verge del Camí, que commemoren fets, personatges i elements històrics de la població, cal que el monestir dels agustins també hi estigui degudament reflectit. De fet, aquest record ja existeix amb el carrer i el raval de Gràcia, però crec que no és suficient. Així doncs, la placeta de la Palmera ofereix una bona oportunitat per establir un lligam entre lindret actual i el mateix indret pretèrit.