Opinió

Les capacitats superiors (la memòria, la deducció, la inferència…)

Seguint en la línia del mes passat, no podem parlar d’intel·ligència sense parlar de les eines que utilitza aquesta per desenvolupar-se i, per tant, fer-se més apta per a aquest món que ens envolta, que en definitiva això és el que ens interessa, oi?

En l’educació obligatòria ho han analitzat i, per tant, han prioritzat les capacitats superiors pensant que incidirien d’aquesta manera en la intel·ligència i, per tant, que aquesta augmentaria. On està l’error? En pensar en la intel·ligència només (i aïlladament) com a memòria o com a capacitat d’anàlisi… És a dir, per poder assolir aquest objectiu (tan important i complex) cal unes intervencions en què es tinguin en compte les màximes capacitats alhora, primer perquè és com ho utilitza el nostre cervell (les capacitats totes entrellaçades) i després, perquè és com se’ns presenten en la vida diària les situacions problemàtiques o a resoldre.

Aleshores podeu pensar, cal treballar la memòria si després no recordo el que he memoritzat? Doncs sí. És importantíssim treballar la memòria i totes les capacitats superiors, si bé de forma coordinada o cohesionada és la millor, separadament també cal treballar-la, ja que a més exercici mental més connexió neuronal, que és el mateix que més intel·ligència.

Així, memoritzar una poesia, recordar dades importants o intentar memoritzar una definició són peces claus perquè la ment dels nostres joves s’exerciti, però també dels nostres avis, ja que no per ser grans ens estalviem d’haver de fer exercici, a més és molt recomanable en la tercera edat, ja que mantenir una ment àgil evita moltes malalties mentals com l’Alzheimer, la demència, etc.

Molt bé, doncs ja sabeu, ara tots i tothom a fer exercicis de memòria. Però no cal que siguin avorrits, hi ha jocs per exercitar-la, per exemple unes fitxes cap per avall on hi ha dibuixos que cal emparellar i guanya qui recorda més posicions de parelles. D’aquests jocs n’hi ha un munt més, així que ànim i a practicar.


Sílvia Manresa és pedagoga, especialista en estratègies d'aprenentatge i orientació escolar
silviamanresa@hotmail.com