Opinió

Pescaturisme

La meva experiència marítima anual —anar a la mar un dia a l’estiu— ha estat aquest any complicada. Una llevantada espectacular va deslluir-la una mica, però va ser, com sempre, enriquidora i emotiva. Hi ha coses, però, que amb el temps han canviat molt. Ara l’espectacle meravellós de la sortida de les barques a les set del matí, una postal típica del nostre port, ja no atreu ningú. Recordo que abans hi havia un bon grapat de gent a la punta del moll per veure sortir les barques i també a l’arribada de les embarcacions. Potser fóra bo recordar-ho als fulletons publicitaris perquè la gent s’assabenti que pot gaudir d’aquesta possibilitat.

La meva jornada pesquera a bordo del Gafor, dels meus amics els germans Gavaldà, va ser el que en d’altres països com Itàlia i França s’anomena pescaturisme, però que a casa nostra encara no està legalment implantat per diversos motius. Precisament aquest va ser un dels temes de conversa amb el Josep (el gran de l’Eusebio) tot repassant l’estat del sector, que travessa hores baixes, ja sigui pel preu del petroli, pel baix preu del peix o per la reducció de les captures. Per tant, cal buscar sortides. Una, no l’única ni tampoc miraculosa, pot ser aquesta que ja s’ha implantat a d’altres llocs i que al nostre país ja han començat a provar els rapitencs des d’una certa il·legalitat.

Es tracta d’aprofitar les possibilitats del turisme vinculat a la pesca. En definitiva, poder portar turistes a les barques de pescadors perquè puguin veure com és la vida a la mar i com s’hi treballa. És evident que hi ha tècnics i especialistes que saben com plantejar-ho i que trobaran amb els implicats —confraries, pescadors i administracions— la manera de portar-ho a la pràctica. Però té tota la lògica del món que si una experiència com l’agroturisme, o turisme rural, ha tingut èxit i molt, no veig perquè el pescaturisme no es pot implantar, consolidar i aportar uns ingressos suplementaris a la gent de la mar. Però no és només això. A banda del benefici econòmic, els pescadors també donaran a conèixer el món de la pesca, que la societat actual desconeix. I a més, contribuiran a explicar el medi natural a un públic a vegades molt allunyat del que suposa la feina de la mar.

Estic segur que si l’experiència tira endavant —com és habitual l’administració va lenta i no té pressa, potser perquè no hi ha una conselleria del ram— serà un èxit. La gent gaudirà de veure el pont de les nostres barques, cada cop més carregat d’aparells que l’equiparen a la cabina d’un avió i on el patró els farà una demostració dels grans coneixements tècnics i naturals que tenen. Veuran també la tecnologia, silenciosa comparada amb el passat, dels motors actuals, maquinàries de precisió quasi suïssa. Segurament també s’adonaran de la duresa de la feina en molts moments del dia, però viuran també l’apassionant món que depara la xerradora en els moments de més relax…

I tindran com a moments culminants quan tastin i assaboreixin el ranxo que els faran a bordo els cuiners de cada embarcació. Només per això ja valdria la pena embarcar-se en una jornada de pescaturisme, per poder gaudir del menjar d’aquests mestres autodidactes de la cuina marinera, que amb quatre productes de la mar, siguin cananes o raps, segurament faran gaudir els turistes com m’han fet gaudir a mi. I estigueu segurs que no us donaran peix d’en terra.

És un tema massa seriós perquè es quedi només amb una fanalada, hi calen hores de debat i de reflexió.

Josep Capella és periodista