Opinió

“Es para mí un motivo de honda satisfacción…”

Aquest estiu Espanya tornava a la nit dels temps i a l’època del Nodo. Un jutge de l’Audiència Nacional, tribunal especial amb socarrim predemocràtic, ordenava el segrest de la revista El Jueves per ofenses a la Casa Reial. El motiu era una portada on es caricaturitzava Doña Letizia i Don Felipe en una postura poc règia però sí esforçada, amb el noble objectiu d’augmentar la natalitat pàtria i rebre la fabulosa subvenció de ZP.

L’ordre judicial va despertar la riota general amb un perspicaç Juez del Olmo reclamant les planxes d’impremta al costat de milions d’usuaris de les noves tecnologies gaudint de l’escandalós dibuix per Internet. La preocupació tan gran pels efectes dissolvents d’uns ninotets palesava la vigència d’aquella màxima de l’alcalde Pacheco de Jerez: “La justicia es un cachondeo”.

L’enrenou provocat va ultrapassar les fronteres estatals i els veïns de la UE restaven bocabadats davant el retorn a pràctiques franquistes contràries a la llibertat d’expressió. Bona part dels opinadors i dels mitjans periodístics criticaven l’ordre judicial, alhora que feien genials disquisicions sobre el mal gust i la grolleria del ninotaire d’El Jueves.

Un cop més l’arbre feia perdre el bosc. En un país de mileuristes, amb un descens del poder adquisitiu de milions de ciutadans aquests darrers anys, amb uns preus de les vivendes pels núvols, resulta segurament més de mal gust veure una colla de gent que fa unes vacances llarguíssimes, que es passegen amb iots i que viuen a les esquenes de l’erari públic. Això sí, saludant somrients i gaudint del fervor del poble espanyol.

L’afer del juliol ens il·lustra a tots plegats que va sent hora d’enviar la monarquia al museu de la història. És una institució que no s’aguanta per enlloc, malgrat la legió de periodistes llepons i de polítics passerells. Expressions com “Yo no soy monárquico, yo soy Juancarlista” estan més vistes que Verano azul; ens empassem un cop més com Su Majestad va salvar el país de Tejero i dels tancs de Milans com si fos un dogma de fe. En una societat democràtica on es parla de la igualtat d’oportunitats entre les persones, resulta que algú és cap d’estat per pura biologia i assaboreix unes prebendes al costat d’una extensa família que han fet el sobirà treball de dur el cognom de Borbón. Després, a viure, a navegar, a esquiar i a donar-se banys de masses amb comentaris tan suats, made in Hola, com aquells que assenyalen el tarannà campechano del Rei o com porten els petits a la llar d’infància como una familia española normal.

Ara bé, els irreductibles republicans que encara resten tal volta tinguin un bri d’esperança en poder jubilar aquesta institució tan decorativa com una ceràmica de Lladró. Veure un programa tan acreditat i rigorós com Aquí hay tomate donant lliçons d’història tan singulars com aquella que el Rei va dur la democràcia a Espanya fa pensar que aquells treballats discursos de la Vigília de Nadal podrien arribar a la seva fi. Una lamentable pèrdua per als col·leccionistes de peces d’oratòria ciceroniana… Hom enyoraria allò tan sublim de “es para mí un motivo de honda satisfacción”.