Opinió

Un sofà disponible a tot el món

El nord-americà Casey Fenton de 29 anys és el creador d’una web molt especial que et permet obtenir allotjament gratuït en gairebé qualsevol ciutat del món. Actualment més de tres-cents mil usuaris ofereixen el sofà de casa seva a tots aquells viatgers que formen part de la comunitat d’aquest portal. Al Regne Unit existeixen els populars bed & breakfast, es tracta d’un servei de pagament on tens habitació i esmorzar dins la mateixa casa del llogater. El Couch Surfing és un servei diferent, és una comunitat d’intercanvi sense ànim de lucre que cerca a banda de l’allotjament fomentar les relacions personals i l’intercanvi cultural entre persones de diferents països. Personalment crec que això de posar-se gent estranya a casa és una mica heavy, potser perquè a la nostra cultura no hi estem acostumats. Per als malpensats o porucs existeixen mecanismes de recomanació entre usuaris que permeten a la persona que ofereix el sofà més seguretat davant del futur hoste telemàtic. La idea és acumular al teu perfil comentaris positius d’altres persones que t’hagin allotjat i si ets hoste veure els comentaris que fan altres usuaris d’un determinat sofà abans d’acabar-hi dormint. El servei d’estadístiques d’aquesta pàgina registra les experiències negatives al voltant del 0,2% del mig milió fins ara registrades. Les ciutats més visitades pels couchsurfers són París, Montreal, Londres, Berlín, Viena i Nova York. Barcelona es troba a la posició 17, per damunt de Madrid, que està situada al número 35 d’aquest rànquing. El 25% dels usuaris registrats són americans i un 46% són joves compresos entre els 18 i els 24 anys.

La idea d’aquest servei tan original va sorgir l’any 2002 quan Casey Fenton va aconseguir un bitllet de vol barat de Boston a Islàndia. Es tractava d’un viatge de cap de setmana i se li va acudir intentar contactar amb algun particular que li pogués oferir casa seva per dormir. Després de diversos intents infructuosos, va trobar per Internet un directori de 1.500 estudiants de la Universitat d’Islàndia. Utilitzant un gestor de base de dades i un programa de correu electrònic va enviar-los un mail personalitzat, i va obtenir 24 hores després un centenar de respostes afirmatives. Durant el viatge de tornada va reflexionar sobre la possibilitat de viatjar més cops d’aquesta manera, moment en què va néixer la idea del portal que per diversos motius no es va arribar a materialitzar fins al gener del 2004. El 27 de juny del 2006 el projecte va sofrir un greu revés, diversos errors informàtics en cadena van provocar la caiguda del sistema i el van deixar completament inoperatiu. Malgrat la utilització de sistemes redundants i les còpies de seguretat, no va ser possible recuperar tota la informació acumulada pel portal. Van ser uns moments molt durs per a Casey Fenton, però gràcies a un comitè de crisi es va poder engegar de nou el servei mesos després. A la web podeu trobar molta més informació tècnica d’aquest problema informàtic, però la conclusió seria que més important que fer còpies de seguretat és arribar algun dia a recuperar-les.

Per curiositat he mirat si a Cambrils hi ha algun sofà disponible i efectivament trobem el perfil de Justo i Helen Portero, cuiner i professora d’anglès respectivament. Sembla que actualment aquesta parella està viatjant per Amèrica del Sud, per aquest motiu el sofà no està disponible. Doncs ja sabeu, nois i noies de Cambrils, si no hi han manies ni cabòries i teniu un sofà lliure per casa, a la feina! Les possibilitats de viatjar són il·limitades i a més l’allotjament us pot sortir de franc.

www.couchsurfing.com

Jordi Moreno és enginyer informàtic