Opinió

L’especialització

Avui en dia amb tants coneixements com existeixen i la quantitat de sabers que hi ha i es descobreixen cada dia es plantegen dos interrogants: Quins són els coneixements que necessiten els nostres futurs ciutadans? I, què volem formar, especialistes o generalistes?

Aprofundim una miqueta en cada un d’ells. En el primer interrogant és un tema que es planteja ja des de fa temps i encara no està resolt del tot. Un exemple d’això és el tema de la religió a les escoles i que encara no ha acabat. Tot i viure en un estat laic, la religió és un coneixement que volem o creiem imprescindible per desenvolupar el coneixement dels nostres fills? Aquesta qüestió està demanant cada vegada amb més urgència una solució, sinó caldrà transmetre tantes religions com hi hagi en l’escola o en l’estat?

No crec que aquest sigui un dels coneixements que cal transmetre a les nostres criatures (és la meva opinió personal) ja que ja hi ha un lloc on se’ls ensenya això i és més especialitzat i més oportú, ja que després d’adquirir cert coneixement hi ha una celebració (la comunió, el casament, etc).

Crec que els coneixements que cal incloure en el currículum o que han de tenir els nostres fills són aquells que els ajudin a resoldre els problemes que els va plantejant la vida, és a dir, a ser conscients del que hi ha al seu voltant, saber analitzar-ho i resoldre el conflicte amb èxit.

Sílvia Manresa és pedagoga, especialista en estratègies d’aprenentatge i orientació escolar
silviamanresa@hotmail.com