Hi ha molta mala llet (II)
En Ciberseguretat, hi ha un altre “guerra” com és la de la seguretat dels mòbils
En Ciberseguretat, hi ha un altre “guerra” com és la de la seguretat dels mòbils. Avui dia, els nostres telèfons mòbils són pràcticament una extensió de nosaltres mateixos. Hi guardem fotos, converses privades, dades bancàries i molta informació sensible. Per això, és fonamental mantenir-los segurs, ja siguin Android o iPhone.
Consells Generals (per a ambdós sistemes):
1. Mantingues el teu telèfon actualitzat. No ho deixis per demà - les actualitzacions són crucials perquè corregeixen errors de seguretat. És com tancar portes que els hackers podrien utilitzar per entrar al teu dispositiu.
2. Fes servir un codi de desbloqueig fort. Oblida't del típic "1234" o la teva data de naixement. Utilitza un PIN d'almenys 6 dígits, o millor encara, la teva empremta dactilar o reconeixement facial.
3. Compte amb les xarxes WiFi públiques. Quan facis servir el WiFi del centre comercial o del cafè, evita accedir al teu banc en línia o introduir contrassenyes importants. És com si estiguessis parlant en veu alta en un lloc públic - mai saps qui pot estar escoltant.
Consells específics per a Android (Potser que variïn les opcions, cada telèfon és diferent)
1. Google Play Protect. Assegureu-vos que està activat - és el teu guardaespatlles contra aplicacions malicioses. Aneu a Google Play Store > Menú > Play Protect.
2. Revisa els permisos de les aplicacions. Per què una llanterna necessita accés als teus contactes? Revisa i ajusta els permisos a Paràmetres > Aplicacions > Permisos.
3. Troba el meu dispositiu. Activa-ho per poder localitzar, bloquejar o esborrar el teu telèfon si el perds. Cerca'l a Paràmetres > Seguretat.
Consells específics per a iPhone (Potser que variï les opcions, cada telèfon es diferent)
1. Activar "Cerca el meu iPhone". És el teu salvavides si perds el telèfon. Activa-ho a Paràmetres > [el teu nom] > Cerca el meu.
2. Usar el doble factor a l'ID d'Apple. És com posar un segon pany al teu compte. Configureu-lo a Paràmetres > [el vostre nom] > Contrasenya i Seguretat.
3. Revisar la privadesa. iOS et dona un control molt granular. Revisa quines aplicacions tenen accés a quines dades a Paràmetres > Privadesa.
Consells addicionals importants
-Còpies de seguretat. Fes còpies de seguretat regulars. És com tenir un pla B pels teus records i dades importants.
-Aplicacions de tercers. Instal·la només aplicacions de les botigues oficials (Play Store o App Store). Desconfia de les apps de fonts desconegudes - podrien ser com deixar entrar un estrany a casa.
-Phishing i estafes. No feu clic a enllaços sospitosos ni responeu a missatges que demanen dades personals. Els estafadors són cada vegada més creatius, així que mantingues alerta.
-Si es possible instal·leu un antivirus y una VPN (Les VPN s'utilitzen per transmetre dades de manera segura i anònima a través de xarxes públiques. El seu funcionament consisteix a amagar les adreces IP dels usuaris i xifrar les dades perquè ningú que no estigui autoritzat a rebre'ls pugui llegir-les).
Joan Carles Andreu
CISCO CYBEROPS ASSOCIATE