Opinió

El negoci dels virus

Ben segur que molts de nosaltres hem tingut algun cop experiències relacionades amb els virus informàtics que podem classificar de menys a més desagradables. Recordo que la meva primera batalla informàtica relacionada amb aquests temes va ser amb el virus Stoned, un virus del tot inofensiu que només buscava la notorietat de deixar empremta a tots aquells ordinadors per on passava. Jo aleshores estudiava a l’institut i us he de confessar que el cor em va fer un salt quan vaig comprovar que a l’engegar el meu humil ordinador model 286 apareixia un missatge en anglès afirmant “Your computer is now stoned”. Feia uns dies que un company m’havia deixat uns quants jocs en disquets de cinc i quart, i sembla que a banda dels jocs també hi viatjaven un reguitzell de virus informàtics. La meva primera reacció va ser fer cap a una botiga d’informàtica per demanar consell, allí em van deixar un antivirus en mode text que va fer net del Stoned i d’altres virus que ni era conscient que tenia. D’aquella època recordo gairebé amb nostàlgia el virus “barrotes” que feia aparèixer a la pantalla unes barres horitzontals que recordaven una cel·la de la presó i deixava l’ordinador inoperatiu. També recordo el “jojojo”, que no vaig aconseguir mai desinfectar i que després d’engegar una rialla per l’altaveu del PC et reinicialitzava l’equip. Llegint per Internet he comprovat que l’Stoned pertany a una família de virus nascuda el 1985 i que malgrat la seva senzillesa –tan sols modificava el sector d’arrencada dels discos– va aconseguir sobreviure fins als anys 90 sense problemes.

Hi ha la creença que els virus informàtics són subvencionats en part pels grans fabricants de software d’antivirus, d’aquesta manera s’aconsegueix fer necessària una eina que cal mantenir actualitzada constantment mitjançant subscripcions mensuals i anuals. Els beneficis econòmics relacionats són molt grans tenint en compte el parc mundial d’ordinadors existent actualment. Jo no crec gaire en aquesta hipòtesi, malgrat que no la descarto completament. Crec que darrere la creació de la majoria de virus informàtics existeix una marcada component de demostració de poder en vers els altres. Es tracta de joves estudiants o aficionats a la informàtica que posen a prova els seus coneixements intentant demostrar als altres la seva sapiència i que sovint se’ls acaba escapant de les mans. En aquest sentit, recordo que quan estudiava a la universitat, un company de promoció va crear un virus inofensiu i pocs dies després en va publicar una vacuna. Parlant amb ell no em va saber mai explicar els motius reals d’aquella iniciativa, tot i que va rebre un avís sancionador del departament de recursos informàtics de la mateixa universitat.

A l’hora de recomanar un antivirus, se’m fa molt difícil decantar-me per un en concret. Més amunt us adjunto l’adreça d’un antivirus gratuït que em van recomanar fa poc. El problema d’aquestes eines és que sovint sobrecarreguen el nostre ordinador amb processos automàtics de protecció que fan baixar notablement el rendiment del PC o afegeixen funcionalitats de tallafocs que generen problemes i conflictes amb els programes que tenim instal·lats. Sovint acaba passant allò que és més dolent el remei que la malaltia.

www.antivir.es

Jordi Moreno és enginyer informàtic