Opinió

Adéu, Marion (I)

Fa unes setmanes l’atleta dels Estats Units Marion Jones va declarar-se culpable d’haver consumit substàncies dopants durant dos anys a partir de 1999. Concretament va prendre tetrahidrogestrinona (THG). A més, va enganyar en anteriors declaracions als agents federals americans, incomplint així també la llei al seu país. En fi, ella, la Marion Jones, s’ha retirat de l’atletisme, li han fet retornar les cinc medalles dels Jocs Olímpics de Sidney de l’any 2000, i li ha caigut una forta sanció econòmica, a més d’uns sis mesos de presó.

Tot això és una llàstima. El dopatge a l’esport ja és una xacra molt difícil d’aturar, i segurament que en pocs anys arribarà a àmbits esportius no professionals, on els controls no es fan tan assíduament.

Però, per què és dolent el dopatge? En primer lloc, perquè atempta contra la salut de la persona (com veurem més endavant). En segon lloc, perquè es tracta d’una forma tramposa d’obtenir un rendiment més alt gràcies a la major capacitat d’entrenament que proporciona.

A continuació veurem quins són els productes prohibits i quins efectes tenen, tant pel que fa a l’augment del rendiment com pels perills que comporten per a la salut.

1. Estimulants: amfetamina, cocaïna, efedrina, estricnina.
Rendiment: milloren el rendiment anaeròbic.
Salut: alteracions de la termoregulació, problemes cardiovasculars, hepatopaties, alteracions renals, dependència i trastorns psiquiàtrics.

2. Analgèsics narcòtics: morfina.
Rendiment: minimitzen la resposta fisiològica i psicològica al dolor i a l’esforç.
Salut: risc de dependència física i psicològica, depressió respiratòria i cardiovascular, disminució de la funció renal, alteracions digestives i trastorns psiquiàtrics aguts.

3. Agents cannabinoides: marihuana i haixix.
Rendiment: no té influència positiva sobre el rendiment esportiu. Els esportistes els utilitzen per relaxar-se i alleujar tensions.
Salut: depressions de SNC, afecten l’aparell respiratori i poden provocar trastorns psicòtics.

4. Anabolitzants
Poden ser:
— Androgènics exògens: gestrinona, nandrolona, trenbolona i THG (tetrahidrogestrinona)
— Androgènics endògens: testosterona.
— Altres: clembuterol, zeranol.
Rendiment: afavoreixen la síntesi de proteïnes del múscul, augmentant la potència, disminuint la fatiga i accelerant la recuperació.
Salut: provoquen alteracions cardiovasculars, alteracions hepàtiques, endocrinològiques, musculoesquelètiques i psicològiques (augment de l’agressivitat).

5. Hormones peptídiques: hormona del creixement (hGH), eritropoetina (EPO) i factor de creixement similar a la insulina (IGF-1).
Rendiment: augmenten la massa i la força muscular, l’EPO augmenta el nombre d’hematies i, per tant, fa que hi hagi més disponibilitat d’O2 a nivell muscular. S’utilitzen en esports de resistència.
Salut: provoquen gigantisme en l’adolescència, acromegàlia (gigantisme de les extremitats) en adults, hipotiroïdisme, hipertensió, policitèmia (augment del volum total dels eritròcits circulants), i risc de tenir un accident tromboembòlic.

Bé, encara queden coses per explicar. Us emplaço al proper número de la Revista.