Opinió

Hi ha molta mala llet (IV)

El 60% dels adolescents ja sap com eludir els controls parentals establerts a casa seva

Com els joves superen els controls parentals a Internet: una guia per a pares i fills/filles

En el món digital d'avui, no és cap sorpresa que els nostres adolescents naveguin per Internet amb més destresa que molts adults. Un estudi recent realitzat per criminòlegs ha revelat una dada alarmant: el 60% dels adolescents ja sap com eludir els controls parentals establerts a casa seva. Aquesta realitat ens planteja un repte important com a pares i educadors.

Tècniques comunes utilitzades pels joves

  1. Canviar la configuració del dispositiu
    Molts infants aprenen a desactivar el control parental modificant la configuració del dispositiu, com ara canviant l'hora per evitar les restriccions horàries o creant comptes nous sense control.

  2. Ús de xarxes privades virtuals (VPNs)
    Els VPNs permeten als usuaris emmascarar la seva ubicació real i eludir les restriccions geogràfiques o els filtres establerts al router de casa. Molts adolescents instal·len aplicacions VPN gratuïtes als seus dispositius per accedir a contingut bloquejat.

  3. Navegació en mode incògnit
    Tot i que aquest mode no evita completament el seguiment, molts joves l'utilitzen per ocultar l'historial de navegació i evitar que els pares vegin quins llocs han visitat.

  4. Creació de comptes secundaris
    Els adolescents solen crear perfils alternatius a les xarxes socials o serveis en línia per evitar la supervisió dels comptes que els pares coneixen.

  5. Ús de dispositius no supervisats
    Molts joves accedeixen a Internet a través de dispositius d'amics o a llocs públics com biblioteques o centres comercials, on no hi ha controls parentals.

  6. Descobriment de contrasenyes
    Alguns adolescents arriben a descobrir les contrasenyes dels controls parentals observant quan els pares les introdueixen o utilitzant mètodes senzills de prova i error.

  7. Ús d'eines de proxy i servidors DNS alternatius
    Els adolescents més avançats tecnològicament poden configurar proxies o canviar la configuració DNS per eludir els filtres.

Quins perills comporta aquesta pràctica?

  • Exposició a contingut inadequat: Sense protecció, els infants poden accedir a pàgines amb contingut violent, sexual o perillós.

  • Ciberassetjament i predadors online: En accedir a xarxes socials o fòrums sense supervisió, poden estar en contacte amb persones amb males intencions.

  • Addiccions digitals: El fet de passar més temps del recomanat a les pantalles pot generar dependència i afectar el seu rendiment acadèmic i benestar emocional.

  • Descàrrega de virus i malware: Instal·lar aplicacions o programes sense supervisió pot exposar el dispositiu a virus i ciberatacs.

  • Problemes de privacitat: Poden compartir informació personal sense entendre les conseqüències a llarg termini.

Com poden actuar els pares?

  • Diàleg i educació digital: És clau parlar amb els fills sobre els perills d’Internet i ensenyar-los a navegar de manera segura.

  • Configurar controls parentals efectius: Revisar periòdicament les eines utilitzades i assegurar-se que estan correctament configurades.

  • Fomentar la confiança: Els infants han de sentir-se còmodes explicant als pares qualsevol problema que tinguin a la xarxa.

  • Alternatives d’oci fora de la pantalla: Promoure activitats a l’aire lliure i moments de desconnexió de la tecnologia.

  • Pactes familiars sobre l'ús d'Internet: Establir acords conjunts sobre quant de temps i com es pot utilitzar Internet, en comptes d'imposar restriccions unilaterals.

  • Supervisió amb respecte: Trobar un equilibri entre supervisar l'activitat en línia dels fills i respectar la seva creixent necessitat d'independència i privacitat.

  • Actualització constant: Els pares han de mantenir-se informats sobre les noves tecnologies i tendències en línia, ja que el món digital evoluciona ràpidament.

Perspectiva dels fills

Si ets un adolescent llegint aquest article, considera el següent:

  • Els controls parentals existeixen per protegir-te: Tot i que pugui semblar que limiten la teva llibertat, l'objectiu és protegir-te de riscos reals.

  • La confiança es guanya: Demostra als teus pares que pots ser responsable en línia i guanyaràs més independència amb el temps.

  • Parla amb els teus pares: Si creus que algunes restriccions són excessives, obre un diàleg honest sobre el tema.

L’educació i la comunicació són les millors eines per protegir els nostres fills a Internet. Els controls parentals poden ser útils, però només funcionaran realment si van acompanyats d’un bon acompanyament digital per part dels pares. La millor estratègia no és entrar en una cursa tecnològica contra els adolescents per veure qui té més control, sinó construir una relació basada en la confiança, l'educació i la comunicació oberta.

Internet és una eina poderosa amb enormes beneficis per a l'aprenentatge i el desenvolupament, però també comporta riscos significatius. Treballant junts pares i fills, podem crear un entorn digital més segur i enriquidor per a tothom.

Aquest article es per una petició d’amics/amigues demanant una ampliació de l’anterior article.

Anotació: El terme fills es refereix fills/filles.

Per últim recomanar a Maria Aperador Montoya. Criminòloga especialitzada en Ciberseguretat a Linkedin pels seus vídeos molt interessants i educatius, o també http://mariaaperadormontoya.com


 

JOAN CARLES ANDREU

Cisco Certified Support Technician Cybersecurity

Cisco CyberOps Associate