Opinió

La cova de los Cambriles

Fa uns mesos vaig trobar casualment a l’enciclopèdia lliure Wikipedia l’entrada “Cueva de Cambrils”. Naturalment em va sobtar molt que existís una cova amb aquest nom i fent una mica d’investigació vaig comprovar que es tractava d’un error. Ja ho tenen això aquest tipus d’enciclopèdies, les aportacions que realitzen les persones que les escriuen a vegades no tenen el mateix rigor que una Enciclopèdia Catalana. Darrere aquest error vaig descobrir una història molt interessant ocorreguda a la població aragonesa de Ladruñán dins el terme municipal de Castellote província de Terol durant els inicis de la guerra civil espanyola.

La zona del Maestrat i l’Aragó en general va viure amb especial cruesa la repressió a la zona republicana, poblacions com Castellote, Vallderroures i Alcanyís registren els índexs més alts de víctimes amb relació al seu nombre d’habitants. Ambdós bàndols van fer servir tot tipus d’amagatalls per evitar la repressió que allí es va donar. L’agost de 1936 els veïns de Ladruñán Vidal Royo i Aniceto Brea cercaven un refugi segur on amagar-se i evitar “caure a les mans dels sicaris de Moscou”. Van demanar ajuda a un pastor de la zona, Domingo Folch Carbó, que va havia descobert la cova dos anys enrere gràcies a les anades i vingudes d’una àguila que allí hi tenia el seu niu. Van descobrir amb sorpresa que el recinte de la cova podia servir d’aixopluc a un gran nombre de persones i durant 14 mesos 22 persones la van utilitzar per amagar-se i es calcula que aproximadament 200 més van passar per ella en algun moment. Aniceto Brea, que era secretari de l’ajuntament, va decidir posar a la cova el nom en clau de los Cambriles, recordant la platja existent amb aquest mateix nom al municipi granadí d’Almunyecar. De tot el que va passar en aquella cova després se’n van explicar moltes històries amb clau de llegenda. Sembla ser que els refugiats van crear una societat secreta anomenada La Caverna. La quota per ingressar-hi era d’un pernil per cap. Els seus membres es van constituir com a Falange Española i després com a Falange Española Tradicionalista y de las JONS, sota l’advocació de la santíssima Verge del Pilar. Qui visiti la cova encara trobarà a les parets pintats els noms de les estances en què van dividir la cova: despensa, auditoria, cuina, bodega, departament d’higiene... Cuinaven amb gasolina per evitar fer fum, disposaven d’enllumenat intern, servei de neteja, perruqueria, van editar un diari intern, tenien un aljub de 3.000 litres de capacitat i fins i tot lavabo que higienitzaven amb cendres.

L’escriptor José Giménez Corbatón i el Grupo de Estudios Masinos van publicar a principis del 2006 el llibre Cambriles intentant deixar constància escrita d’aquesta història tan peculiar. El novel·lista desmitifica la cova com a amagatall, de fet era força visible des de molts llocs, i afirma que per sort molts habitants del poble de Ladruñán van fer els ulls grossos evitant així moltes morts innecessàries. Aniceto Brea va escriure un himne d’aquella gesta: “Perseguidos por los rojos, en Cambriles se encuebaron, camaradas de la Falange, con dolor y con quebrante. Las abiertas sepulturas, que para algunos quedaron, y que los rojos abrieron, otros hermanos llenaron. Por eso muchos huyeron, y sus familias lloraron, por eso los falangistas, en la cueba se ocultaron”.

http://es.wikipedia.org/wiki/Cueva_de_Cambrils

Jordi Moreno és enginyer informàtic