Opinió

La nostra costa: illes Columbretes (II)

Amb la construcció del far, aquestes illes van ser habitades oficialment als voltants del 1860 i fins al 1975 pels farers i les seves famílies, ho demostra el petit cementiri que es troba a l’illa Grossa. Després de l’automatització del far l’any 1975, no es torna a establir el primer servei de vigilància de la Generalitat Valenciana fins a l’any 1987. Aquestes illes, tot i estar a mar obert, han sofert moltes agressions, i no petites. Segles abans ja van ser visitades pels grecs i romans, ho proven les restes trobades al seu voltant. Aquests no sols van deixar restes físiques, sinó que a més el nom de Columbretes ve del llatí colubraria, per la gran quantitat de serpents que s’hi trobaven. (Serps no ho sé, però d’escorpins, Déu n’hi do els que hi volten).

Així, fins abans del segle xix, en què els pescadors i pirates introdueixen animals no autòctons, com poden ser conills, cabres, etc., cosa que va fer que comencés a desaparèixer la vegetació; després, amb l’arribada dels farers, es pren foc a l’illa per fer desaparèixer les serpents, per aquest motiu queden les últimes restes de vegetació a l’illa de la Faneca.

Però les agressions més fortes es produeixen entre els anys 1975 i el 1987 quan als senyors de la marina i aviació militar no se’ls acut altra cosa que fer-ho servir de diana per als seus exercicis de bombardeig. Això i la pesca incontrolada fan que l’opinió pública en prengui nota i que d’aquesta manera es torni a guardar i conservar aquest parc natural a partir de l’any 1987.

FRASES FETES

Petar pel suro
Fem servir aquesta expressió quan advertim a algú que ens està molestant, que si no calla cobrarà (li pegarem).
Exemple:
–Petaran pel suro, eh?
També l’apliquem en picabaralles entre diferents individus.
Exemple:
–Van estar dues hores discutint...
–I què va passar al final?
–Van petar pel suro!

Embarcar-se
Vol dir ‘pujar’; embarcar-se és pujar a la barca, però entre els mariners fem servir aquesta frase per a d’altres accions. Un mariner no puja al cotxe, s’hi embarca.
Exemple:
–Que algú ha portat el cotxe?
–Sí, jo. Vinga, va, embarqueu-vos!

Les sèpies s’aterren
Dels esternuts en diem “sèpies”. Les sèpies quan estofen sembla que esternudin. És per això que quan algú es fa uns quants esternuts seguits exclamem: “les sèpies s’aterren”.