Opinió

Els set manaments de l’entrenament

En realitat, no són manaments, ja que no els mana ningú, però sí que es recomana seguir aquests set principis de l’entrenament esportiu, per tal d’aconseguir allò que vol tot aquell que fa algun tipus d’entrenament: una progressió correcta i una millora en el rendiment esportiu.
Els principis de l’entrenament, esdevenen un paradigma a seguir per totes aquelles persones vinculades al món de l’esport de competició. Són el marc que acollirà el desenvolupament dels objectius marcats, per tal d’assolir un rendiment determinat. És allò que has de seguir, encara que ni ho anomenis, per arribar a fer un entrenament coherent. La visió que donaré avui serà curta, de pinzellada. Tothom pot saber-ne més consultant autors com Platonov, Matveev, Grosser, Zimmermann, Zintl i d’altres.

1. Principi de la individualització
L’entrenament ha de ser individualitzat, ja que cada subjecte és diferent. És un error seguir sistemes d’entrenament d’altres esportistes o entrenadors. La càrrega genètica, la maduració de la persona, el seu tipus de nutrició i descans, el seu nivell de condició física, la motivació que tingui i els factors ambientals, són alguns dels motius pels quals cal individualitzar l’entrenament.

2. Principi de l’especificitat o treball específic
El resultat millorarà més com més específic sigui el treball d’entrenament en relació a l’activitat esportiva. Els exercicis d’entrenament específics tenen una millora específica a nivell de sistemes d’energia, grups musculars i tipus de moviment tècnic realitzat.

3. Principi de la multilateralitat/especialització
Si busquem l’obtenció de resultats positius, durant els primers anys d’entrenament ha de prevaldre el treball multilateral, derivant posteriorment en una progressió que ens porti a l’especialització en un esport o prova determinats. La base ha de ser àmplia, on hi hagi multitud d’estimulacions, i on el desenvolupament físic i tècnic permeti una millor interrelació entre els sistemes funcionals. Amb el pas del temps, sobre aquesta base multilateral, podrem edificar uns entrenaments especialitzats que ens aproparan més i millor al rendiment esperat.

4. Principi de la modelació del procés de l’entrenament
Els continguts de l’entrenament s’inspiren en un model de la competició. Això es fa en base al treball a realitzar, a la complexitat dels exercicis més tècnics, a la durada i intensitat dels estímuls, i a la freqüència de l’activitat. Això pot fer-se tant per a esports individuals com per a esports d’equip (model de Teodorescu).

5. Principi de la continuïtat/reversibilitat
Els estímuls de l’entrenament s’han de repetir de forma continuada, ja que la seva absència provoca efectes reversibles. Si no aplico estímuls, es perd l’adaptació. S’ha de recolzar cada activitat en la precedent i s’ha de relacionar molt bé treball i descans.

6. Principi de la sobrecàrrega
A mida que augmenta el rendiment del subjecte, és necessari aplicar progressivament majors càrregues. Si sempre s’aplica la mateixa càrrega s’estarà sempre al mateix nivell.

7. Principi de la variació
Si volem aconseguir bons resultats i també evitar l’avorriment, hem de fer entrenaments variats, en els mitjans de treball, en els nivells de càrrega i en l’alternança treball/descans.

Juntament amb tot això, sentit comú i seny. No feu animalades.

Joaquim Borràs és llicenciat en Educació Física i entrenador personal