Opinió

Té un futur prometedor la nova cuina?

Cuina sofisticada, cuina exòtica, nouvelle cuisine, cuina d’autor, cuina de no sé què... totes les cuines que vulgueu, tot plegat, suposo, que són per poder menjar millor. Però, amb tanta sofisticació, evolució, revolució, s’ha aconseguit? Els plats de la nostra antiga, provada i tradicional cuina s’han superat; són millors, o només han canviat de forma, de presentació i textura? Personalment m’és igual com facin una sopa, un suquet de peix, un estofat o una crema catalana; no vull saber si hi posen ceba al suquet, llorer a l’estofat o canyella a la crema catalana. A mi el que m’interessa és el resultat, l’eficàcia. Val la pena tanta revolució i sofisticació si no se superen les receptes tradicionals d’una manera notòria, senzilla i fàcil d’aconseguir?

Hi ha persones que davant l’exotisme i la sofisticació queden bocabadats. No he entès mai perquè les coses exòtiques i sofisticades, pel sol fet de ser-ho, han de ser boníssimes i incomparables. En el nostre país tenim una cuina amb qualitats i defectes, provada i molt ben construïda, que ha alimentat molta gent durant molts anys. Podrà agradar més o menys, però en definitiva, és la nostra. És l’única que tenim. No en tenim d’altra, i a mi m’agrada. Què hi farem?

Potser sóc corrent, avorrit i monòton, però aquesta monotonia m’agrada, perquè no crec que les novetats com a sistema ajudin a passar bé la vida.

Quan durarà l’Arzakisme, l’Adrianisme i altres ismes? El gran cuiner i precursor de la cuina francesa, Paul Bocuse, a qui ningú pot negar ni discutir l’autoritat, declarava ja l’any 1982: “La nova cuina es pot acabar. I és natural que passi. És una moda importantíssima, però moda al cap i a la fi”.

Penso que inventar o copiar amb pèrdua, no té sentit. Tot el que el món té de divertit i d’interessant prové de la seva diversitat i modernitat, però si la diversitat i modernitat produeixen més inconvenients que satisfaccions, es converteixen en un suplici.