Opinió

Algunes coses que molesten

En alguns establiments s’oblida el significat de servei. Els clients no hi van només a menjar i beure, hi van perquè se’ls serveixi, atengui, ajudi i, sobretot, hi van pensant que en sortiran satisfets. Alguns fets que molesten un client d’un restaurant són els següents:

– La falta d’higiene personal
– Que el cambrer no els vegi
– Que l’oferta de la carta no estigui disponible
– Discussions entre membres del personal
– Taules i plats massa petits
– Mala presentació dels plats
– Errors a la factura
– Cartes brutes o en mal estat
– Que els suggeriments no estiguin escrits a la carta
– Les racions del menjar inadequades
– Llargues esperes entre plats
– Desconeixement dels plats per part del personal
– Que es noti que els cambrers fan la feina a desgana
– Que no sàpiguen a quin client correspon cada plat
– Que acomodin les senyores d’esquena a la porta o cara a la paret
– Que el personal no somrigui
– Poca neteja als lavabos
– Temperatura inadequada al menjador
– Mala il·luminació
– Cendrers bruts, no renovats
– Que portin la factura sense demanar-la
– Manca de lloc adequat per deixar els abrics
– Desordre en el servei
– La vaixella en mal estat
– Cartes il·legibles
– Que el client s’afanyi a menjar
– Que els clients se sentin desatesos
– Que els cambrers no mirin a la cara
– Uniformes poc nets
– Ganivets que no tallin
– Forquilles amb pues gastades o tortes
– Copes o gots de coloraines
– Quan al marxar, es creuï amb el personal i no saludi
– Plantejar una queixa o reclamació i no obtenir una resposta satisfactòria.

El servei és l’essència de la restauració i de l’hostaleria, és allò pel que paga el client, i per això ningú ha d’infravalorar el que és important: servir el client com es mereix, és a dir, amb voluntat i professionalitat.