Opinió

La Catalunya Sud, ciutadans de tercera

Fa anys i panys que els nostres dirigents autonòmics s’omplen la boca glosant paraules tan fantàstiques com “equilibri territorial” i alhora argumenten com tots els catalans som iguals, visquem a Gràcia, Badalona, Figueres o Ulldecona.

Malgrat tot, la realitat acostuma a ser implacable i s’agafa més aviat un mentider que un coix. Els esvorancs ferroviaris provocats per les obres de l’AVE van convertir en una odissea els desplaçaments al cap i casal del Principat. Curiosament, els usuaris de rodalies, ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona, van gaudir d’uns avantatges: no pagar l’import durant les obres de reparació i disponibilitat d’uns autobusos fins a la capital. Unes mesures sensates destinades a disminuir els inconvenients soferts per milers d’usuaris.

Tanmateix, altres milers de catalans que també van patir aquest bunyol ferroviari van restar exclosos d’aquest tracte. Heu descobert l’origen d’aquests soferts ciutadans? No cal ser un Einstein per constatar com totes aquelles persones provinents del sud de Catalunya (Tortosa, Flix, Reus, Tarragona, Cambrils…) van haver de patir els retards pagant religiosament el bitllet i buscant-se la vida per poder agafar un autobús que els permetés arribar, després de quatre hores de calvari, a llur destí.

Per l’equànime Renfe, un català de primera acabava a Sant Vicenç - Coma-ruga; de Cunit avall, ja se sap!
Potser vaig tenir una passa d’amnèsia; però no recordo pas que l’Honorable Montilla o el Parlament de Catalunya, a part de l’exercici estèril de queixar-se de la xulesca ministra de Foment, es trenquessin gaire les banyes defensant els drets d’uns catalans que han tingut la dissort de viure a les comarques meridionals del Principat.

L’AVE ja uneix Barcelona i Madrid,  però el pencaire o l’estudiant que ha d’anar a la capital des de Cambrils, per exemple, de poc li serveix tanta modernitat i tanta velocitat. Vostè agafi la Cafetera Express, nom més escaient que Regional Express, i amb la paciència d’un monjo budista prepari’s per assaborir un viatge de 90 quilòmetres en el termini raonable d’1 hora i 45 minuts. La velocitat mitjana resulta d’infart! Ara bé, la simpàtica companyia acostuma a oferir-te alguna sorpresa per fer la ruta més entretinguda i pots acabar el trajecte amb barba de tres dies.

Del tren passem a l’aigua. Ara Catalunya té una emergència nacional perquè a Barcelona es parla de possibles restriccions. Clar, la Terra Alta o les Garrigues, amb una colla d’anys proveïts amb camions cisterna, no són catalans de primera; són quatre matats que no es mereixen gaire atenció de la Nostra, TV3. I a la fi, algun tertulià savi o el bufat Josep Cuní ens descobriran la sopa d’all del malbaratament de l’aigua: els pagesos que no estalvien el preciós líquid i tenen la gosadia de regar els fruiters o l’horta amb aigua i no cervesa. Quin escàs glamour! Els ciutadans de primera, amb les piscines de les urbanitzacions fent pena, per culpa de la insolidaritat de la Catalunya Sud que no vol donar aigua de l’Ebre. I això que vam rebre regals com Vandellós I i II, Ascó I i II, Erquimia de Flix, la petroquímica de Constantí, els parcs eòlics del Priorat… Som desagraïts aquests catalans de tercera i no ens mereixem res de res!