Opinió

Spirit & Opportunity

Permeteu-me aquest mes allunyar-me de la temàtica cambrilenca que motiva aquesta columna per anar a parar una mica més lluny i parlar-vos de dos intrèpids robots, l’Spirit i l’Opportunity. Fa quatre anys, concretament el gener del 2004, després d’un llarg viatge pel sistema solar, el robot Spirit va aterrar amb èxit sobre la superfície del planeta Mart; pocs dies després, l’Opportunity també ho feia i les dues missions representaven un èxit espectacular per a la NASA. L’Opportunity era una oportunitat davant el possible fracàs de l’Spirit, o sigui, un sistema redundant a fallades molt comú dins la tecnologia espacial. La supervivència dels dos robots suposa per als científics una oportunitat única per conèixer amb profunditat els misteris del planeta Mart. Finalment es tenien proves que confirmaven l’existència d’aigua sobre la superfície d’aquest planeta en el passat. El dia a dia d’aquestes sondes marcianes es pot seguir per Internet, els robots han recorregut diversos quilòmetres proporcionant gran quantitat d’informació científica sobre el planeta vermell. El projecte en si va arrencar tres anys abans i s’estimava que la vida dels robots sobre Mart seria d’uns tres mesos a causa de la climatologia adversa i l’atmosfera corrosiva del planeta. De tres mesos hem passat a quatre anys i els robots, malgrat multitud d’entrebancs, continuen en funcionament desafiant la seva data de caducitat.

Personalment vaig seguir amb interès el primer any de la missió, recordo que les primeres imatges de l’Spirit mostraven l’existència sobre la superfície marciana d’un element mòbil brillant semblant a un conill, finalment es va concloure que es tractava de part del fuselatge utilitzat pel robot durant el procés d’aterratge. Curiosament el software dels robots no es va poder acabar a temps i els robots es van enviar a Mart pendents d’una programació definitiva. Després de l’aterratge, un cop desplegades les seves antenes, van rebre el software definitiu des de la Terra. Un dels primers entrebancs de l’Spirit va ser que es va quedar penjat, cal tenir en compte que el cor d’un robot és en realitat un ordinador i diversos factors poden provocar que el processador caigui en un bucle infinit deixant la màquina inoperativa. L’ensurt va ser gran però des de la Terra es va determinar que algunes de les targetes de memòria semblants a les que utilitzem a les nostres càmeres digitals estava corrupta, van formatejar-la i oli en un llum, l’Spirit va tornar a la vida. L’Opportunity va aterrar justament al centre del cràter Endurance i sortir d’aquell forat va ser un dels seus primers reptes, després de diversos intents infructuosos va aconseguir sortir-ne i va enviar amb la seva càmera panoràmica unes magnífiques instantànies del lloc d’aterratge. Un fenomen curiós captat per l’Spirit és l’existència de remolins de sorra sobre la superfície marciana. El vent marcià ha actuat sovint com a aliat de la missió escombrant la brutícia acumulada sobre la superfície dels panells solars que alimenten les bateries dels robots.

L’Spirit i l’Opportunity comencen a mostrar signes de flaquesa, sobretot problemes relacionats amb els motors que accionen les rodes de tracció i el braç utilitzat per fer experiments sobre les roques i el sòl marcià. Qui estigui interessat en les gestes d’aquests dos intrèpids viatgers els recomano consultar la pàgina web de la Mars Exploration Rover Mission; hi trobarà gran quantitat d’informació i comprovarà que aquests robots encara ens poden donar molta més guerra.

http://marsrovers.nasa.gov

Jordi Moreno és enginyer informàtic