Vinyes i vins del Penedès
Heròdot, al segle v aC, ja ens parla de les vinyes del Penedès, dels poblats ibèrics daquesta zona que es dedicaven a elaborar un vi que lhistoriador lloa. Marcial i Plini, canten més tard les virtuts del vi de la regió laietana, on era inclòs lactual Penedès. Lemperador Valeri Licini (307 a 324), amic de Marcial, rep el consell de traslladar la residència a les costes assolellades de Tarragona, on creixen bones vinyes i la gent és acollidora.
El vi daquestes vinyes era embarcat en àmfores a les platges tarraconenses per ser exportat, o bé ho era a través de la Via Augusta, construïda sobre els vells camins ibèrics amb lànim de perdurar, com ho ha fet efectivament fins avui. La Via Augusta era, a més a més, un camí de penetració cultural i de colonització. El conreu de la vinya sanava estenent pels poblats que es fundaven al llarg del seu recorregut. Quan va ensorrar-se lImperi Romà, aquesta agricultura va ser fomentada per les comunitats cristianes. Al monestir de Sant Cugat hi ha documentades vinyes del Penedès des de lany 975. Encara podríem esmentar moltes més referències sobre lantiguitat del conreu de la vinya del Penedès; mai no sha deixat de treure vi del raïm. De primer per al consum propi i per a una mínima exportació, però dençà de 1778, quan Carles III va declarar la llibertat de comerç entre la Península i les colònies americanes, hi va haver un gran canvi i una gran expansió del conreu de la vinya a la zona. La ramaderia i el conreu del cereal van desaparèixer, i la vinya va esdevenir monocultiu.
La varietat de vins i caves que dóna aquesta terra requereix lexistència dun gran nombre de cellers. El Penedès es divideix en dos mons: el món de la superfície, de la terra meravellosa, i el món subterrani dels cellers i les caves, que sestén quilòmetres i quilòmetres. Com una xarxa venosa, té acumulat i guardat a les entranyes el fruit de la terra. Instal·lacions heretades, familiars, renovades i ampliades constantment per obtenir més producció i en nom duna exigència de qualitat.
Ben poca cosa fóra el Penedès sense la presència daquesta gent que ha heretat els lligams de la terra i lesperit del treball i de sacrifici que exigeix el conreu de la vinya. Són dos mons que resten units per la mà dels homes i les dones que conreen la terra, lliurats a una feina prou dura amb tot lamor i la dedicació possibles. Cadascun fent la seva tasca, els un conreant, els altres elaborant, manipulant o bé comercialitzant, tots plegats resten units pel mateix anhel de perfecció.